Betonitaituri luo metsää Joensuun Penttilänrantaan

Karhea harmaus on betonista kaukana, kun kuvanveistäjä Pertti Kukkonen luo perinteisestä rakennusmateriaalista taidetta. Kukkosen käsissä betoni on saanut kokonaan uuden luonteen jopa niin, että hän sai taannoin Suomen Betoniyhdistykseltä Vuoden Betoniteko -palkinnon.

 -Betoni tunnetaan arkisena rakennusaineena, jonka mielletään soveltuvan raakoihin rakenteisiin ja peitettäviin pintoihin. Todellisuudessa betoni on upea ja monimuotoinen materiaali, joka tekee vahvasti tuloaan rakentamisen ohella myös taiteen puolelle. Betonilla työskentely tarjoaa jatkuvasti uusia haasteita ja ahaa-elämyksiä, Kukkonen toteaa. Hän sanoo hurahtaneensa betoniin.

Kukkonen on saanut kutsun todella ison taideteoksen toteuttamiseen Joensuun uuteen Penttilänrannan kaupunginosaan. Hän toteuttaa Metsä -teoksen, joka muotoutuu kiinteäksi osaksi kahta kerrostaloa.

Kukkonen on juuri tehnyt sopimuksen Rakennus Hassinen Oy:n kanssa Penttilänrannan Pajamäen rinteeseen rakennettavien nelikerroksisten talojen taidetyöstä. Taide sijoittuu arkkitehti Markku T. Hyttisen ja rakennusinsinööri Karri Vaakanaisen suunnittelemien talojen maantasakerroksien seiniin ja parvekkeisiin. Kukkonen työstää metsäaiheita betonielementteihin niin, että teos toteutuu elementtien valussa. Lisäksi parvekkeille valetaan puuaiheisia pylväitä.

Tuohen valkoisesta tiilestä muurattavien talojen julkisivuissa on paljon lasia, joka heijastelee Pajamäen puustoa. Taiteilija konkretisoi heijastumia kiinteäksi osaksi taloa.

Taide lisää kiinnostusta uuteen asuinalueeseen

Toimitusjohtaja Tuomo Hassinen pitää Joensuun kaupungin päätöstä taidehankinnan prosenttiperiaatteen toteuttamisesta Penttilänrannassa hyvänä.

 –Taide-imago lisää kiinnostusta uuteen asuntoalueeseen ja luo arvokasta asuinympäristöä, toteaa Hassinen. Hänen uskoakseen kiinnostus kasvaa tuntuvasti sitten, kun ensimmäiset talot Penttilänrannassa valmistuvat ja taide todella näkyy.

Hassinen on taiteilijavalinnastaan hyvin innostunut. Hän uskoo Kukkosen taiteen sävyttävän uusia kerrostaloja todella vaikuttavasti. Ensimmäisen 25 asunnon talon rakentaminen alkaa huhtikuussa, asuntovarauksia on jo hyvin.

Julkisten teosten taiteilija

Helsinkiläinen kuvanveistäjä Pertti Kukkonen on monien julkisten taideteosten tekijä.   Viime vuonna paljastettiin hänen taideteoksensä Vantaan Pyhän Laurin siunauskappeliin ja parhaillaan pystytetään Malmin sairaalaan hänen suunnittelemaansa betoniseinäkettä. Tampereen Vuoreksen asuntomessualueelle valmistuu ensi kesänä  hänen töinään veistoksellinen istuskelualue sekä eläinaiheinen taideteos.

– Nautin yhteistyöstä betoniasiantuntijoiden, insinöörien ja arkkitehtien kanssa,  kertoo Kukkonen, jolla on ateljeessaan oma betonilaboratoriokin. Hän jakaa tietoaan mielellään muille.  Joensuussakin hän on perehdyttänyt taiteilijoita betonin uusiin käyttömahdollisuuksiin.

Lisätietoja: 

Penttilänrannan taidekoordinaattori Hannu Aaltonen p 0400 981 479, hannu.aaltonen@minedu.fi                                     

Toimitusjohtaja Tuomo Hassinen p 0400 577 473  tuomo.hassinen@rakennushassinen.com

Kuvanveistäjä Pertti Kukkonen 040 5823 183  p.kukkonen@kolumbus.fi