Suomalaisen dokumenttielokuvan festivaali Prahassa 26.–28.3.2012

Lehdistötiedote
7. 3. 2012

Suomalaisen dokumenttielokuvan festivaali Prahassa 26.–28.3.2012

Prahassa järjestetään 26.-28. maaliskuuta Pirkanmaan taidetoimikunnan käynnistämä harvinaislaatuinen katsaus tämän päivän suomalaiseen dokumenttielokuvaan. Näiden kolmen päivän aikana nähdään yhteensä 15 niin lyhyt- kuin kokoillan elokuvaa, joista yhtäkään ei ole vielä aiemmin esitetty Tšekissä. Ohjelmistossa on elokuvia sekä jo tunnustusta saaneilta ja palkituilta ohjaajilta, että myös kokeellisia töitä hieman tuntemattomammilta taiteilijoilta. Kaikki elokuvat ovat peräisin viime vuosilta, ja niissä kuvataan modernia Suomea erikoisuuksineen, ongelmineen ja omituisuuksineen niin hilpeässä kuin vakavassakin valossa. Yhteisiä teemoja ovat perhe-elämän kuvaus, ihmissuhteet ja lasten kohtalot uuden vuosituhannen kynnyksellä, modernin sivilisaation ja kaukaisten maiden ja mantujen yhteentörmäys sekä urheilu niin intohimona, harrastuksena, yhteisöllisenä toimintana kuin metaforana koko ihmiselämälle.

Festivaaliyleisön ei kannata jättää väliin parhaan kotimaisen dokumenttielokuvan Jussi-palkinnon vuonna 2012 voittanutta elokuvaa Ikuisesti sinun, joka kertoo lapsista sijaisperheissä. Samalta ohjaajalta nähdään myös elokuva Iso poika, jossa seurataan ensiluokkalaisen vaativia askelia kohti kasvua ja uudenlaisia vastuita. Ainutlaatuisen ja autenttisen katsauksen narkomaanien karuun maailmaan luo puolestaan Rovaniemelle sijoittuva Reindeerspotting – Pako joulumaasta. Lappia tarkastellaan myös elokuvassa Salla – Selling the Silence, tosin täysin toisenlaisessa valossa, massaturismin luvattuna maana. Kumpikin edellämainituista on ollut ehdolla parhaaksi kotimaiseksi dokumenttielokuvaksi parin viime vuoden aikana.

Elokuvien lisäksi ohjelmistossa on myös tapaamisia suomalaisten elokuvaohjaajien kanssa, sekä Tampereen yliopiston professorin Iikka Vehkalahden luento Suomi-kuvasta nykydokumenttielokuvassa.

Elokuvat esitetään alkuperäisine suomenkielisine ääniraitoineen tšekiksi tekstitettyinä.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Pirkanmaan taidetoimikunta ja Prahan Pohjoismaiden kulttuurikeskus Scandinavian House yhdessä Suomen elokuvasäätiön ja Pirkanmaan elokuvakeskuksen kanssa.

 

FESTIVAALIOHJELMA

Maanantai 26.3.

19:00   Kiinnipitäminen (ohj. A. Franck, O. Forsten, 8 min)
            Hiihtäjät (ohj. J. Webster, 11 min)
            Freetime Machos (ohj. M. Ronkainen, 83 min)

Tiistai 27.3.

17:00   Sota (ohj. S. Helke, V. Suutari, 5 min)
            Sylistä syliin (ohj. M. Väisänen, 15 min)
Ikuisesti sinun (ohj. M. Halme, 77 min)

19:00   Salla – Selling the Silence (ohj. M. Tuurna, 70 min)
            Luento: Sukellus syvyyksiin – Suomi ja suomalainen dokumenttielokuva (I. Vehkalahti)

21:00   Liikkuva Saame (ohj. H. Saramäki, 12 min)
            Reindeerspotting – Pako joulumaasta (ohj. J. Neuvonen, 83 min)
            Valkoinen huume (ohj. J. Siirtola, 9 min)

Keskiviikko 28.3.

17:00   Iso poika (ohj. M. Halme, 50 min)
            Paska isä (ohj. R.-P. Blom, 15 min)
            Kansanmusiikin henki (ohj. A. Hyvärinen, 56 min)

19:00   Päijännesinfonia (ohj. A. Hyvärinen, 45 min)
            Tapaaminen suomalaisten ohjaajien kanssa

21:00   Mielen tila (ohj. T. Halttunen, 90 min)


ELOKUVISTA

Freetime Machos – Hupaisa elokuva ystävyydestä sekä miesten välisistä suhteista yhdessä maailman pohjoisimmista rugby-joukkueista...

Hiihtäjät – Nuoruudessaan he kokivat Talvisodan, ja nykyään hiihtävät silkasta ilosta. Elokuva vanhuudesta, sinnikkyydestä ja intohimosta elämään.

Ikuisesti sinun – Rehellinen kuvaus lapsista sijaisperheissä ja heidän vaikeasta polustaan löytää tasapaino suhteissaan sijais- ja biologisiin vanhempiinsa. Paras kotimainen dokumenttielokuva vuonna 2012.

Iso poika – Seitsenvuotias Eeli menee ensimmäiselle luokalle, joten hänen tulisi alkaa käyttäytyä kuten iso poika. Tutkielma siitä, kuinka järkevyydessä ei ole mitään hauskaa.

Kansanmusiikin henki – Mistä pohjoismaisen kansanmusiikin henki kumpuaa? Miten perinteet ja moderni kohtaavat? Dokumentti etsii vastauksia näihin kysymyksiin vertailemalla suomalaista Kaustista sekä virolaista Viljandi-festivaalia.

Kiinnipitäminen – Jääkiekkoveteraanit rangaistusaitiossa puhumassa suhteistaan naisiin sekä niin onnellisista kuin epäonnisistakin elämiensä rakkauksista.

Liikkuva Saame – Saamelaisten jälkeläiset Helsingissä pohdiskelevat kulttuurisia juuriaan tyylitellyssä dokumenttielokuvassa, jonka hallitsevia elementtejä ovat rytmi, liike ja fragmentaarisuus.

Mielen tila – Dokumentti sukeltaa ihmismielen syvyyksiin perehtymällä kolmeenVaasan keskussairaalan psykiatrisella poliklinikalla tehtyyn mielentilatutkimustapaukseen. Kysymys kuuluu, olivatko syytetyt rikoksentekohetkellä täysissä tolkuissaan ja näin ollen vastuussa teoistaan.

Reindeerspotting – Pako joulumaasta – Trainspotting suomalaisittain. Autenttinen katsaus erään rovaniemeläisen narkomaanin kohtaloon, sekä tämän pyrkimykseen jättää kotikaupunkinsa keinolla millä hyvänsä. Ehdolla parhaaksi kotimaiseksi dokumenttielokuvaksi vuonna 2011.

Paska isä – Kokeellinen dokumenttielokuva isyyden eri ulottuvuuksista. Onkohan ohjaaja Risto-Pekka Blom todellakin näin hukassa isän roolissaan?

Päijännesinfonia – Lyyrinen dokumentti kuvaa suomalaisten suhdetta yhteen tuhansista järvistään, henkeäsalpaavaan Päijänteeseen eläväisine rannikkoineen.

Salla – Selling the Silence – Kuvaus absurdiuksiin menevästä taistelusta työttömyyttä vastaan lappilaisessa pikkukunnassa, sekä suunnitelmista rakentaa turistikeskus 50 000:n vieraan hotelleineen keskelle erämaata. Ehdolla parhaaksi kotimaiseksi dokumenttielokuvaksi vuonna 2012.

Sota – Onko airsoft vain aikuiseksi kasvaneiden poikien viatonta sotaleikkiä?

Sylistä syliin – Pienen Oonan vanhemmat ovat eronneet, ja isä on muuttanut toiseen kaupunkiin. Oonan toistuvat, pitkät junamatkat edustavat viimeistä linkkiä vanhempien välillä.

Valkoinen huume – Lumilautailija Ari elää lumelle ja laudalleen, joka on hänelle kaikki kaikessa. Yksi annos valkoista huumetta ei koskaan riitä.


Sukellus syvyyksiin – Tampereen yliopiston professorin, elokuva-asiantuntija Iikka Vehkalahden luento suomalaisesta nyky-yhteiskunnasta dokumentaristin kameran linssin läpi. Englanniksi.

Ohjaajatapaaminen – Keskustelu suomalaisten ohjaajien kanssa suomalaisen nykydokumenttielokuvan trendeistä, teemoista ja suuntauksista... Suomeksi, tulkkaus tšekkiin.


Muutokset ohjelmassa mahdollisia.