Sylvi Symposiumissa esitellään suomalaisia sanataitureita

Pieksämäen Poleenissa syyskuun alussa järjestettävässä Sylvi Symposiumissa halutaan tuoda esiin sanojen voimaa ja merkitystä suomalaisen kulttuurin ja identiteetin luojana.

Tiedettä ja taidetta ei eritellä, vaan pyrkimyksenä on saada aikaan keskustelua tieto- ja kaunokirjallisuuden välillä. Suomalaisia sanataitureita -teemaa lähestytään monista eri näkökulmista, tarkastelussa on jo edesmenneitä kirjailijamestareita sekä oman aikamme virtuooseja.  Rock-lyriikan kautta Sylvi Symposiumi haluaa tavoittaa uudenlaista yleisöä ja madaltaa korkea- ja populaarikulttuurin välistä raja-aitaa.

Symposiumin avauspuheenvuoron käyttää kirjailija, teatteriohjaaja Juha Hurme otsikolla Kirjain-Suomen synty ja Agricolan osuus siinä asiassa. Bibliofiili Ilkka Paatero avaa kuulijoille Seitsemän veljeksen lähteitä. Poleenissa on tapahtuman ajan esillä Paateron kokoama kirjanäyttely Mikael Agricolan ja Aleksis Kiven teoksista sekä Aleksis Kiven lukemista kirjoista. Symposiumissa nähdään myös Juha Hurmeen ohjaama teatteriesitys Kihlaus.

Tietokirjailija Helena Ruuskan aiheena on Etelä-Savon oma sanataituri Marja-Liisa Vartio. Kirjailija Tuula Korolainen pohtii sanataituruutta lastenkirjallisuuden näkökulmasta. Lauri Viidasta puhuu lauluntekijä Heikki Salo, joka on kirjoittanut näytelmän runoilijan satavuotisjuhlan kunniaksi. Räppäri ja kulttuurivaikuttaja Karri Paleface Miettinen kertoo Suomiräpin syvistä juurista.

Kirjailija Antti Heikkinen alustaa otsikolla Kolme itäisen maan viisasta miestä: Juice, Turjailija ja Multakurkku. Tulevia sanataitureita varten järjestetään lasten sanataidetyöpaja, jota ohjaa lastenkirjailija Maria Kuutti.

Kirjallisuustapahtuman järjestävät Sylvi Symposiumi -työryhmä ja Taiteen edistämiskeskus yhteistyössä Suomen Tietokirjailijat ry:n ja Kulttuurikeskus Poleenin kanssa. Tapahtuma on saanut tukea Suomen kulttuurirahaston Etelä-Savon rahastolta.

Sylvi Symposiumi Kulttuurikeskus Poleenissa 3.-4.9.2016. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Lisätietoja:
Susanna Kolehmainen
kirjallisuuden läänintaiteilija
Taiteen edistämiskeskus, Etelä-Savo
p. + 358 295 330 924
susanna.kolehmainen@taike.fi

Ohjelma