Taustakuva

Häme

© Janica Soppela
Viimeksi muokattu: 28.08.2016

Korutaiteen edistäminen

Korutaiteen edistämisessä keskeistä on korualan verkostojen kokoaminen, osallisuuden lisääminen ja näkyvyyden nostaminen. Samalla kartoitetaan teknisen ja taiteellisen osaamisen säilyminen Suomessa koulutusten lakkautumisen yhteydessä. Suomalaiset korutaiteilijat ja korumuotoilijat ovat kansainvälisesti ajateltuna alansa huippuosaajia, mutta suuremmalle yleisölle ala on vielä heikosti tunnettu. Kotimainen ja kansainvälinen hedelmällinen yhteistyö saavutetaan nostamalla tekijöitä esiin ja auttamalla heitä löytämään sopivia yhteistyökumppaneita.

Vuosien aikana toteutuvia ja toteutuneita osaprojekteja ovat mm. syksyllä 2018 järjestetty alan tulevaisuuteen katsova juhlaseminaari ja sen yhteyteen rakennettu alan koulumuotoisen koulutuksen 80-vuotisjuhlanäyttely. Juhlanäyttely saa myös jatkoa vuonna 2019 tulevan Korumuseon ja Lamkin järjestämänä. Aqua, Ambra, Aquila -Kotkan kansainvälinen korukilpailu järjestetään vuonna 2020 yhteistyössä Kotkan Meripäivien ja Merikeskus Vellamon, Suomen Kultaseppien liiton ja Suomen Kellomuseon kanssa. Vuoden 2020 teemana on meren aarteet ja meripihka. Kilpailun 10 finalistia esitellään Kotkan meripäivien yhteydessä järjestettävässä näyttelyssä Merikeskus Wellamon galleriassa. Näyttelyn aikana Merikeskuksessa järjestetään koru-aiheinen luento. Kilpailusta ja näyttelystä on tavoite tehdä vuosittain toistuva tapahtuma.

Korutaiteilijoiden esille tuominen

Korutaiteilijoiden esilletuomiseen ovat tähdänneet mm. Korutaiteilijoiden kertomaa -illat, jotka järjestettiin kolmesti yhteistyössä Kellomuseon kanssa vuosina 2017-18. Esiintyjiä näissä illoissa oli yhteensä yksitoista ja kuulijoita yhteensä noin 440. Korutaiteilijoiden kertomaa illat vakiintuivat Kellomuseon (tulevan Kello- ja korumuseon) vuosittaiseen ohjelmaan ja ovat jatkuneet ainakin vuoteen 2020.
Ammattikunnan esiin nostamista jatkaa myös Suomen Kultaseppien liitto, joka jatkaa läänintaiteilijan aloittamaa Linnan juhlien korujen tiedottamistyötä. Osaltaan tätä alan tekijöiden esille tuomista ja yhteistyön mahdollistamista luo Kotkan kansainvälinen korukilpailu ja -näyttely ja siihen liittyvä oheistapahtuma. Alan ammattilaisille, paikallisille Ornamon jäsenille järjestettiin mediapaja ja näyttely / Lahti Design Weekin, Design Venture Dayn yhteydessä toukokuussa 2019, yhteistyössä Ornamo, Taike, korutaiteilija Eero Hintsanen, Lamk.

Kansainvälisyyttä osaltaan edistämään galleria Gao Shan tulee esittelemään laajan joukon korutaiteilijoita ja -muotoilijoita Kiinassa järjestettävässä Design Shanghai-tapahtumassa. Taike on tässä yhteistyökumppanina. Tapahtuma on siirretty Korona-virusepidemian vuoksi ja tapahtunee uutena ajankohtana myöhemmin vuonna 2020.

Taidelaitoksen saavutettavuus

Kellomuseolla on tavoite laajentaa toimintaansa Kello- ja korumuseoksi. Suomessa ei ole lainkaan korumuseota ja museon syntyminen olisi alalle merkittävä askel. Korutaiteen läänintaiteilija on mukana tässä museon syntyvaiheessa asiantuntija-apuna. Yksi kauden osaprojekteista on kartoittaa kuinka tuleva museo voisi toimia sotesektorilla (saavutettavuus näkökulma). Kysymys on siitä kuinka taidelaitos, tässä tapauksessa tuleva Kello- ja korumuseo voisi saavuttaa ne kaukaiset, huonokuntoiset, ymmärtämättömät, varattomat ja eri tavoin estyneet saapuviksi. Yksi jo kirjoitusvaiheessa oleva keino saavuttaa kaukaiset koruista kiinnostuneet on tuleva Koru-blogi, joka tullaan julkaisemaan Kello- ja korumuseon sivuilla. Tavoite blogilla on tallentaa tekstin ja kuvien muodossa sekä korujen kulttuuriperintöä, historiaa kuin myös toimia nykypäivän muistina.

Ajatus saavutettavuudesta ajatellaan tässä niin, ettei taidelaitosten tiloilla ole niille väliä, jotka eivät sinne syystä tai toisesta pääse. Ei tilojen esteettömyydellä, vaan sillä kuinka museo saavuttaa hoitolaitoksen tai etäisen torpan. Tähän haasteeseen läänintaiteilija pyrkii löytämään erilaisia ratkaisuja. Yhteistyössä taidelaitoksen saavutettavuuden pohdinnassa on Kello- ja korumuseo sekä Koruverstas Klova.
 

Korualan koulutus

Korualan koulutuksen tilanne on viime vuosina ollut murroksessa ja tilanteen selventämiseksi uusittiin Korualan koulupolku-kartoitus. Kartoituksessa läpikäydään tämänhetkistä korualan koulutuksen tilannetta Suomessa. Kartoitus on tilattavissa läänintaiteilija Heli Kauhaselta.
Koulutuksen tilannetta varten on nyt perustettu Suomen Kultaseppien liiton kanssa yhteistyössä koulutustoimikunta, jossa pyritään osaltamme vaikuttamaan koulutuksen tasoon ja alan jatkumiseen.

Vastuuhenkilö: Heli Kauhanen

Projektin ajankohta: 01.02.2017 - 31.12.2021

Takaisin

Yhteystiedot

Kouvolan toimipiste
Kauppamiehenkatu 4
45100  Kouvola
Kartta

puh. 0295 330 700
asiakaspalvelu@taike.fi
Chat-asiakaspalvelu

Taiken henkilöstö Kouvolassa Viimeksi muokattu: 01.07.2019