Taustakuva

Lappi

© Marja Helander
Viimeksi muokattu: 02.07.2019

Taidepalkinnot

Ohjaaja Antti Haase sai Lapin taidepalkinnon 2020 | Tiedote

Lapin taidetoimikunta palkitsi elokuvaohjaaja Antti Haasen pohjoisen tarinoita kertovista dokumenttielokuvistaan. Palkinnon suuruus on 5 000 euroa.

Lue lisää

Säveltäjä Outi Tarkiainen sai Lapin taidepalkinnon 2019

Lapin taidetoimikunta palkitsi säveltäjä Outi Tarkiaisen hänen kansallisesti ja kansainvälisesti merkittävästä työstään säveltäjänä. Veikkauksen tuotosta maksettava palkinto on 5 000 euroa.

Lue lisää

7 sooloa -nukketeatterifestivaali sai Lapin taidepalkinnon 2018

Lapin taidetoimikunta palkitsi 7 sooloa -nukketeatterifestivaalin sinnikkäästä työstä, jolla se on lisännyt Lapin esittävän taiteen monimuotoisuutta. Veikkauksen tuotosta maksettava palkinto on 5...

Lue lisää

Kuvanveistäjät Pekka ja Teija Isorättyä saavat Lapin taidepalkinnon

Lapin taidetoimikunta palkitsi kuvanveistäjät Pekka ja Teija Isorättyän heidän laaja-alaisesta työstään taiteilijoina. Veikkausvoittovaroista maksettava palkinto on 5 000 euroa.

Lue lisää

Päiväkoti Asemapäällikkö sai Lapin taidepalkinnon

Lapin taidetoimikunta on myöntänyt vuoden 2016 taidepalkinnon Rovaniemeläiselle Päiväkoti Asemapäällikölle. Palkinto on suuruudeltaan 5000 euroa ja se maksetaan veikkausvoittovaroista.

Lue lisää

Monitaiteilija Niillas Holmberg sai Lapin taidepalkinnon

Lapin taidetoimikunta on myöntänyt vuoden 2015 taidepalkinnon Utsjoella saamelaisperheeseen 1990 syntyneelle monitaiteilija ja kulttuurivaikuttaja Niillas Holmbergille. Palkinto on 5000 euroa ja se...

Lue lisää

Lapin taidepalkinto Helena Junttilalle ja Länsi-Pohjan jousikvartetille

Lapin taidetoimikunta palkitsee taidemaalari Helena Junttilan sekä Länsi-Pohjan jousikvartetin tunnustuksena Lapin taide-elämän hyväksi tehdystä merkittävästä työstä. Molemmat palkinnot ovat...

Lue lisää

Lapin taidetoimikunta palkitsi kirjailija Mirjam Kälkäjän ja Jänkä-kulttuurilehden

Lapin taidetoimikunta on myöntänyt vuoden 2011 taidepalkinnot torniolaiselle kirjailija Mirjam Kälkäjälle sekä Jänkä -kulttuurilehdelle. Kumpikin palkinto on suuruudeltaan 5 000 euroa.

Lue lisää

Tiedote 12.12.2014

 

Näyttelijä, lausuntataiteilija Marketta Airolle Lapin taidepalkinto

 

Lapin taidetoimikunta palkitsi Airon hänen ansiokkaasta ja monipuolisesta työstään näyttelijänä ja lausuntataiteilijana. Palkinto on 5 000 euroa ja se maksetaan veikkausvoittovaroista.

 

Marketta Airo (s. 1949) on koulutukseltaan humanististen tieteiden kandidaatti, puheterapeutti ja logonomi, lisäksi on suorittanut lukuisia teatterialan kursseja. Hän on toiminut muun muassa lausunnanohjaajana, puheilmaisun opettajana, lausujana ja näyttelijänä. Marketta Airo voitti vuonna Veikko Sinisalo –kilpailun ollen vuoden 1979 Nuori Lausuja. Monipuolinen taiteilija Marketta Airo on ollut yli 30 vuotta Suomen Lausujain Liiton ja Suomen Näyttelijäliiton jäsen.

 

Airon tärkeitä näytelmiä ovat esimerkiksi Isä isä ja Anjan lähes erinomainen elämä. Isä isä on vuodelta 2002. Se on aiheeltaan omakohtainen ja Airon itsensä kirjoittama. Monologi Anjan lähes erinomainen elämä on ollut yleisö- ja festivaalimenestys. Se vieraili vastikään Rovaniemelläkin. Esitys palkittiin 2014 myös valtakunnallisessa monologikilpailussa, jonka tuomaristo tykästyi Marketta Airon lämpimään ja elämänläheiseen tulkintaan. Tällä hetkellä Airolla on rooli näytelmissä Täydelliset häät sekä Aladdinin taikalamppu ja Anjan lähes erinomainen elämä jatkaa edelleen Kemin näyttämöllä.

 

Henkilökohtainen kädenjälki Lapin teatterikentässä on ollut mittava: hän on aina aktiivisesti osallistunut niin teatterifestivaaleille, järjestänyt omia lausuntailtojaan 1970-, 1980- ja 2000-luvulla, kuin on ollut mukana useissa pienryhmäruno-produktioissa. Näyttelijänä Kemin kaupunginteatterissa hän on toiminut yli 30 vuotta. Rooleja hänellä on ollutkin yli 140 näytelmässä.

 

Lapin taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) asiantuntijaelin, joka muun muassa päättää alueensa taidepalkinnoista. Taidepalkinto myönnetään yhteisöille tai yksityisille tunnustuksena Lapin taide-elämän hyväksi tehdystä merkittävästä työstä.

Viimeksi muokattu: 03.02.2015

Yhteystiedot

Rovaniemen toimipiste
Ruokasenkatu 2 A
96200  Rovaniemi
Kartta

puh. 0295 330 700
asiakaspalvelu@taike.fi
Chat-asiakaspalvelu

Taiken henkilökunta Rovaniemellä Viimeksi muokattu: 01.07.2019