Viimeksi muokattu: 17.01.2014

Prosenttiperiaate Varsinais-Suomessa

Prosenttiperiaatteella tarkoitetaan, että noin sadasosa rakennushankkeen kustannuksista käytetään taidehankintoihin. Kyseessä voivat olla yksityisten tai julkisten rakennuttajien hankkeet ja kohteena voi olla uudisrakentamisen lisäksi myös korjausrakentaminen tai viherrakentaminen. Tällä hetkellä Suomessa prosenttiperiaatetta toteuttaa järjestelmällisesti noin kymmenen kuntaa sekä joukko yksityisiä rakennuttajia. Prosenttiperiaate mainitaan mm. nykyisessä hallitusohjelmassa sekä Varsinais-Suomen maakuntaohjelmassa.

Prosenttiperiaatteen edistäminen on vuosia ollut Varsinais-Suomen taidetoimikunnan keskeinen tavoite. Tärkeimmät käytännön toimenpiteet ovat Turun yliopistollisen keskussairaalan T-sairaalan laajennusosaan tehdyn prosenttitaideohjelman käynnistäminen ja 2010–2011 toteutettu Taideaalto-hanke.

Taideaalto 2010-2011

Varsinais-Suomen taidetoimikunnalla oli vuosina 2010–2011 käynnissä Maakunnan kehittämisrahalla rahoitettu Taideaalto-hanke, jonka tehtävä oli edistää prosenttiperiaatteen mukaista toimintaa. Taideaallon koordinaattorina toimi myös läänintaiteilijana työuran tehnyt Milla Järvipetäjä. Hankkeen yhteistyökumppani oli Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, joka hankki Turun yliopistollisen keskussairaalan T-sairaalan laajennusosaan laajan taidekokoelman vuosina 2009–2011. Taideaallon tarkoituksena oli laajentaa taidehankintojen esimerkkiä myös muihin kohteisiin ja nostaa taidehankinnat valtakunnalliseksi malliksi. T-sairaalan laajennus ja taidehankinnat loivat tälle hankkeelle ainutkertaiset puitteet.

Taideaallon aikana pidettiin useita taiteilijoille ja rakennuttajille suunnattuja koulutus- ja tiedotustilaisuuksia. Tavoitteena oli kannustaa suuria ja pieniä rakennuttajia taidehankintoihin sekä herättää rakennuttajien ja rakennusteollisuuden kiinnostuksen taiteilijamallistojen toteuttamiseen rakennusten kiinteissä elementeissä. Hankkeen tavoitteena oli lisäksi parantaa taiteilijoiden taitoja toteuttaa julkisia taideteoksia ja tuotteistaa taideteoksia tilaajan tarpeisiin sopivaksi sekä lisätä taiteilijoiden valmiuksia ja asiakkaan huomioimista julkisissa ja yksityisissä tilauksissa.

Prosenttiperiaatteen hyötyjä esitteleviä tilaisuuksia on järjestetty maakunnassa myös hankkeen jälkeen. Vuonna 2012 tilaisuuksia järjestettiin Somerolla, Kemiönsaaressa, Laitilassa ja Kyrössä yhteistyössä Varsinais-Suomen liiton kanssa. Tilaisuuksissa nostettiin esiin prosenttiperiaatekohteita, kuten kouluja, urheilurakentamista ja sairaaloja.

Julkaisuja prosenttiperiaatteesta

Prosenttiperiaatteesta tehtiin Taideaallon aikana Prosenttitaide antaa virtaa! -esite (2010), joka on luettavissa osoitteessa www.prosenttiperiaate.fi. Taidetoimikunta tuotti hankkeen lopuksi rakennuttajille suunnatun valtakunnallisen ohjekirjan prosenttihankinnoista.
Taide rakennushankkeessa – opas tilaajalle (Suomen Rakennusmedia Oy, toim. Milla Järvipetäjä & Aura Nikkilä, 2011) julkistettiin tammikuussa 2012. Kirja pureutuu taiteen tilaamiseen ja taideprojekteihin rakennushankkeiden yhteydessä. Kirjan avulla saa käsityksen taidehankkeen prosesseista, taidekoordinoinnista ja taideteosten lupamenettelyistä.

Oppaassa on rakennushankkeen tilaajille suunnattuja käytännöllisiä neuvoja taiteen hankinnan prosessista sekä esimerkkejä taidehankinnoista ja prosenttiperiaatteen soveltamisesta. Kuvitukseltaan Taide rakennushankkeissa – opas tilaajalle on oivallinen kokoelma moninaisista taideteoksista erilaisissa rakennuksissa, puistoissa, piha-alueilla ja kaduilla. Kirja kiinnostaa taiteen hankkijoita: kuntia, yrityksiä ja yhteisöjä, taidehallintoa sekä taideoppilaitoksia, taiteilijoita ja arkkitehteja.

Lisätietoja
Erityisasiantuntija Henri Terho, henri.terho@minedu.fi

Viimeksi muokattu: 29.05.2013

Yhteystiedot

Turun toimipiste
Itsenäisyydenaukio 2
20800  Turku
Kartta

puh. 0295 330 700
asiakaspalvelu@taike.fi
Chat-asiakaspalvelu

Henkilöhaku