Joonas Hyvönen: God’s Flat Earth is Drowning

fr 3.7 kl. 8.00 - on 29.7.2020 kl. 20.00

Centrumbiblioteket Ode Tölöviksgatan 4

Helsingfors

Bildkonstnären Joonas Hyvönen utmanar oss med medvetet absurda grepp att begrunda alternativa framtidsvisioner. Metoder lånade från spelvärlden erbjuder förfrämligande och trygga sätt att uppleva klimatförändringen och ökade vattennivåer.

Joonas Hyvönens konstverk God’s Flat Earth is Drowning behandlar klimatförändringen och klimatångest genom att länka samman åskådaren med visioner av en spekulativ framtid och propaganda. Konstnären har gjort bruk av 3D-modellering i ett verk som rör sig mellan det verkliga och overkliga, i terrängen mellan realism och simulation. Genom användningen av en spelmotor som genererar dialog blir varje enskild visning av verket unikt.

Hyvönen själv beskriver verket så här: ”Det har regnat i dagar i sträck, jorden är platt, alla vattnets avrinningsvägar är blockerade av avfall, och varenda dusch, vattenglas och urinering i buskarna leder till att havsnivån bara stiger. I andra våningen på Ode har en liten, brokig skara människor samlats med målet att söka en gemensam lösning på och utväg ur den ekologiska katastrof som hotar dem.”

Joonas Hyvönens (f. 1990) konstverk inkorporerar ofta digitala teknologier som sätts i relation till andra fenomen, och koncentrerar sig på interaktionen mellan användare och användargränssnitt. Hyvönen har tagit en magistersexamen inom bildkonst vid Konstuniversitetets Bildkonstakademi 2016 och tagit del av utställningar både i Finland och utomlands.

Projektet Mediekuben hämtar mediekonst till Ode

Hyvönens verk är en del av projektet Mediekuben, som hämtar in uppslukande eller så kallade immersiva konstverk till Odes utrymme Kuben, vars väggar består av smartglas.

Projektet Mediekuben förverkligas i samarbete mellan Centret för konstfrämjande, Helsingfors Centrumbibliotek Ode, Konstnärsföreningen MUU rf. samt Konstuniversitetet.

För ytterligare information:

Joonas Hyvönen
050 3808985
email(a)joonashyvonen.com

Länskonstnär Annika Dahlsten
Centret för konstfrämjande
0295 330 907
annika.dahlsten(a)taike.fi

Specialbibliotekarie Sanna Huttunen
Centrumbiblioteket Ode
040 186 3042
sanna.m.huttunen(a)hel.fi

Huvudarrangör: Centret för konstfrämjande och Helsingfors Centrumbibliotek Ode

Samarbetspartner: Konstnärsföreningen MUU rf., Konstuniversitetet

Ihmishahmo kelluu vedessä pelastusliiveissä ja snorkkeli päässä. Sataa.
Joonas Hyvönen: God's Flat Earth Is Drowning