Invigning av Konstens hus och Vallaton KUMOUS

lö 14.5 kl. 10.00 - sö 15.5.2022 kl. 0.30

Nunnegatan 4

Åbo

Invigningen av Konstens hus firas lördagen den 14 maj. Tillställningen är öppen och fri för alla stadsbor. Vid invigningen kan besökaren se och uppleva Åbos kulturfält och dess utbud i stor utsträckning och det finns program för alla åldrar. Som en del av öppningsprogrammet kommer Taidekahvit-samarbetsnätverkets gemensamma konstfestival Vallaton KUMOUS att ses.

Konstens hus har hittat sitt hem i Rettigs gamla fastighet på Nunnegatan 4. Åbo stad köpte fastigheten för att säkra och förbättra verksamhetsvillkoren för konst och de kreativa branscherna. Samtidigt ansågs de möjligheter huset erbjuder för att stödja åbobornas välbefinnande och områdets livskraft som lika viktiga.

– Konstens hus invigningsdag är en riktig festdag för konstnärer och kulturorganisationer, men också för alla åbobor och besökare i vår stad. Allteftersom huset utvecklas kommer den att tillföra en helt ny typ av verksamhet och välbehövligt extra liv till Gamla Salutorgets omgivning. Huset, som ska bli så öppet som möjligt, ger oss alla inspirerande möjligheter att uppleva och göra konst och föra dialog med husets aktörer, säger borgmästare Minna Arve.
 

Här startar det!

På öppningsdagen den 14 maj klockan 10 öppnas dörrarna till Konstens hus huvudbyggnad för allmänheten, då dagevenemanget Vallaton, som anordnas av Taidekahvit-nätverket av Åbo konst- och kulturaktörer, startar i evenemangslokalerna på andra våningen. Under dagens evenemang kan besökare delta i verkstäder, lära känna de som är verksamma i Taidekahvit och se små föreställningar. Det kommer också att finnas föreställningar som passar hela familjen, så som Nurinpäin-kollektivets Feernas cirkus och hjälten till alla styggisar prinsessan Pikkiriikki, som kommer att hålla ett möte tillsammans med sina vänner för fansen. Dagsevenemanget Vallaton och dess fortsättning, kvällsklubben KUMOUS, är en riktig upptäcktsresa till Åbos konstscen. Barockmusik, scenpoesi, dockteater, dans och många andra konstformer finns tillgängliga.

Invigningstalen hörs klockan 12 efter vilka Åbo filharmoniska orkesters stråkkvintett spelar musik som kan avnjutas vid innergårdens scen från klockan 13. Efter Filharmonikerna står banden Turku Rock Academy och Vilperi x Rock Skolan på scenen resten av dagen, fram till 18.30.

Under dagen kommer det också att finnas en möjlighet att delta i ett samhällskonstverk med anknytning till Åbo stads Kulturlöfte. Samhällskonstverket leds av arbetsgruppen Kiskokamut.

Besökare kan bekanta sig med de första konstnärerna som etablerat sig i huset och deras arbetsutrymmen i Finlands Konstnärsgillet Ateljéstiftelses lokaler på tredje och fjärde våningen.

Invigningen av Konstens hus är ett evenemang öppet för alla fram till klockan sex på kvällen, varefter kvällsklubben KUMOUS fortsätter att fira fram till midnatt.
 

Vallaton KUMOUS – En upptäcktsresa in i den åboländska konsten och kulturen

Den en dag långa konstfestivalen hålls på Konstens hus i Åbo och är indelad i dagsevenemanget Vallaton och kvällsklubben KUMOUS. 

Denna härligt charmerande helhet förevisar stolt och jubilerande de olika konstformerna i Åbo. Evenemanget bjuder in publiken att mötas, häpnas och bli överraskad. Bakom festivalen står konst och kulturaktörer från Åbos fria sektor samt Taidekahvit-nätverket.

Vallaton-evenemanget pågår kl 10-18.30, är öppen för alla och inträde är fritt. Evenemanget bjuder på olika föreställningar och smakbitar ur vårens kommande kulturprogram. Programmet breder ut  sig i Kårens olika utrymmen med spännande workshops och program för barn och hela familjen. Kl 18 skrudar vi om och slår upp dörrarna för kvällens fantastiska KUMOUS -helhet. Kvällens program är ett lekfullt, översvallande och vilt spektakel. Kvällen bjuder även på inkluderande och kollektivt program som skänker möjligheten till möten med konsten och medmänniskor.

Evenemanget organiseras av Taidekahvit-nätverkets medlemmar, som inbegriper åboländska konst och kultur sakkunniga. Nätverket har närmare 60 medlemsaktörer som representerar bland annat litteratur, visuell konst, scenkonst och barnkultur. 

Nätverkets programsamarbete påbörjades på hösten 2018. Det första Vallaton Taiteenkumous -evennemanget presenterade olika konstaktörere gick av stapeln på Linnateatteri i Åbo. Evenemanget organiserades igen år 2019 på Åbo Konsthall.


10.00 - 18.30 dagsevenemang Vallaton 

18.30 - 00:30 KUMOUS kvällsklubb (K18) 

Fritt Inträde
Konstens hus i Åbo Nunnegatan 4

Evenemanget organiseras av Taidekahvit-nätverket, vars medlemmar är bekanta åboländska konst- och kulturaktörer. Nätverkets närmare 60 medlemmar är professionellt verksamma inom dans- och bildkonst, teater, musik, ordkonst, barnkultur, stadskultur, videokonst samt dockteaterkonst. En verklig upptäcksresa till Åbos konst- och kulturvärld är det som gäller!

I evenemanget medverkar:

Arte I Aura of Puppets I Aurinkobaletti I Barker-teatteri I Jazz City Turku I Kammarkören Key Ensemble I Kirjan talo & Bokens hus I Kulttuuritekoja I Kungsvägens musiker I Läntinen tanssin aluekeskus I Runoviikko I Lasten- ja nuortenkulttuuriyhdistys Vilperi I Taideyhdistys Olohuone I Teatteri Mundo I TEHDAS Teatteri I Turun Anikistit  I Åbo Unga Teater I Turun sanataideyhdistys I Turun Taiteilijaseura I Turun ylioppilasteatteri I  Video Art Festival Turku  
 

Invigningen av Konstens hus är samtidigt en del av invigningen av Gamla Åbos sommarsäsong som hålls 13–14 maj. Aktörerna i området välkomnar alla att hitta nya upplevelser och njuta av det mångsidiga innehållet. Fredagen den 13 maj öppnar också Domkyrkans uteservering för sommaren.

Mer detaljerad information om Konstens hus invigningsprogram finns på turku.fi/sv/konstens-hus (på svenska) och taidekahvit.fi (på finska).
 

Ytterligare information 

Konstens hus
Anna-Maija Vaimala
Producent, Konsten hus
+358 44 353 3920
anna-maija.vaimala@turku.fi

Vallaton KUMOUS
Taru Tuomisto
Producent, Vallaton KUMOUS
+358451594842
vallatontaiteenkumous@gmail.com 

Huvudarrangör: Konstens hus och Taidekahvit-nätverk

Samarbetspartner: Centret för konstfrämjande

ritad bild med blommor