Statspriset i filmkonst går till regissören Juho Kuosmanen, producenten Jussi Rantamäki och fotografen J-P Passi

Elokuvataiteen valtionpalkinnon saanut kolmikko on tehnyt yhteistyötä jo ennen Hymyilevä mies -elokuvaa. Kuvassa Eero Milonoff, Elina Eränen, J-P Passi, Juho Kuosmanen. Kuva: Kuokkasen Kuvaamo.

Priset som beviljas av statens audiovisuella konstkommission delades ut av undervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonen på onsdagen i Helsingfors. Priset på 13 500 euro betalas ur tipsmedel.

Prismotiveringar (på finska):

Hymyilevän miehen rakkaustarina on universaali. Elokuva on loistava esimerkki siitä, että on aivan yhdentekevää, mihin aikaan ja paikkaan elokuva sijoittuu. Kun elokuvan tarina on taiten kerrottu ja siinä on vahva ydin, on se täysin yleismaailmallinen. Elokuvan kuvaus saavuttaa mielikuviemme 60-luvun Suomen. Näyttelijätyö on kauttaaltaan erinomaista ja elokuvan hienovarainen huumori ja tulevaisuususko antavat elokuvalle selkärangan.

Hymyilevä mies on jo palkittu moneen kertaan ympäri maailman, tänä vuonna mm. Cannesin elokuvajuhlien arvostetulla Un Certain Regard -palkinnolla. Valtionpalkinnolla halutaan erityisesti huomioida työryhmän pitkäjänteinen yhteistyö. Palkittava kolmikko teki yhteistyötä jo Kuosmasen edellisessä ohjauksessa, Cannesin elokuvajuhlien Cinéfondation-kilpailusarjan pääpalkinnon voittaneessa elokuvassa Taulukauppiaat. Elokuva oli J-P Passin käsikirjoittama ja kuvaama. Elokuva on aina ryhmätyötä ja Hymyilevän miehen tekijäryhmä on tehnyt erittäin persoonallisen elokuvan.

Elokuvataiteen valtionpalkinnon myöntää valtion audiovisuaalinen taidetoimikunta.

Undervisnings- och kulturministeriets pressmeddelanden den 29 november 2016

Kontakt

Centret för konstfrämjande
Hagnäskajen 6, PB 1001
00531  Helsingfors
Karta

tfn 0295 330 700
asiakaspalvelu@taike.fi

Sök personer