Statspriset i bildkonst gick till Jyrki Siukonen

Kuvataiteilija Jyrki Siukonen palkittiin valtionpalkinnolla monipuolisesta työstään taiteilijana, taiteen tutkijana ja taiteen opettajana. Kuvassa installaatio Sillan kuvaus (2017).

Komissionen för visuell konst har beviljat statspriset i bildkonst till bildkonstnären Jyrki Siukonen. Priset delades ut av kulturminister Sampo Terho. Priset på 14 000 euro betalas ur Veikkaus avkastning.

Prismotivering (på finska):

Jyrki Siukonen on monipuolinen taiteilija, taiteen tutkija ja taideopettaja. Siukonen on useissa yhteyksissä korostanut taiteen vapautta ja oikeutta riippumattomuuteen, ja hän on seurannut tätä periaatetta myös omassa työssään. Siukonen aloitti uransa punkmuusikkona ja päätyi yhdeksi Kuvataideakatemian ensimmäisistä taiteen tohtoreista. Hänen asennettaan taiteeseen leimaa edelleen poikamainen innostus ja yllättävät ideat.

Siukonen löytää oman taiteellisen tuotantonsa ja tekstiensä aiheet taidehistorian, fantasian ja filosofian rajapinnoilta. Hän on julkaissut merkittäviä taidefilosofisia teoksia, joilla on ollut vaikutus uudempaan suomalaiseen kuvanveistotaiteeseen. Siukosen käsitteellinen taide on esimerkki modernismin jälkeisestä kevyemmästä ja älyllisemmästä suhteesta taiteen perinteeseen.

Siukonen on avannut tänä syksynä kirjakauppa-taidegallerian Tampereelle. Sen ohjelmassa korostuu maailmaa yllättävistä näkökulmista lähestyvän ihmisen kokema löytämisen ja löydöistä kertomisen ilo.

Undervisnings- och kulturministeriets pressmeddelanden den 8 december 2017

Mer information:

specialsakkunnig Henri Terho, henri.terho@taike.fi, tfn 0295 330 901.

Kontakt

Centret för konstfrämjande
Hagnäskajen 6, PB 1001
00531  Helsingfors
Karta

tfn 0295 330 700
asiakaspalvelu@taike.fi

Sök personer