Konstnärskollektiv Kunst fock Nylands konstpris

Konstnärskollektiv Kunst koordinerar Galleria Lapinlahti i Helsingfors.

Nylands konstkommission har belönat konstnärskollektivet Kunst som erkänsla för meriterat och framstående arbete med verksamheten på Galleria Lapinlahti. Kollektivet består av konstnärerna Christina Holmlund, Pia Paldanius, Jarmo Palola, Sirpa Päivinen, Anu Suhonen och Julia Weckman. Konstpriset 2018 är på 5 000 euro.

Konstkommissionen motiverade priset på följande sätt:

Konstnärskollektivet Kunst har bred verksamhet inom visuell konst med allt från foto- och videokonst till målning och installation. Verken av kollektivets konstnärer utmanar vårt tänkande och våra iakttagelser och pejlar fenomen i vår samtid. Konstnärskollektivets kommunikation och synlighet bland annat i sociala medier har varit utmärkt. Det som också är glädjande är kollektivets initiativ till samarbete med olika instanser.

Konstnärskollektivet Kunst koordinerar och är kurator för verksamheten på Galleria Lapinlahti i Helsingfors. Verksamheten grundar sig på öppenhet och aktivt främjande av stadskulturen. Utställningarna har varit intressanta och mångsidiga tvärkonstnärliga och performativa helheter. Att ta över Lappvikens sjukhus för konst är en betydande kulturgärning som å ena sidan kan ses som ett ställningstagande i frågor om gallerirummets estetik och å andra sidan som värnande om områdets unika historia.

Nylands konstkommission är Centret för konstfrämjandes expertorgan som fattar beslut om stipendier och konstpriser i sin region. Konstpriset utdelas årligen till en meriterad konstnär, förening eller annat samfund inom konstområdet i regionen. Priset är ett erkännande för meriterat och framstående arbete under året. Det kan även beviljas för långvarigt och meriterat livsverk eller verksamhet. Priset betalas ur Veikkaus vinstmedel.

Närmare information: Specialsakkunnig Kirsi Väkiparta, kirsi.vakiparta@taike.fi, 0295 330 724.

Kontakt

Centret för konstfrämjande
Hagnäskajen 6, PB 1001
00531  Helsingfors
Karta

tfn 0295 330 700
asiakaspalvelu@taike.fi

Sök personer