Foto- och ljudkonstnär Jyrki Portin får Österbottens konstpris 2020

Mustavalkoinen kuva Jyrki Portinista hämärässä metsässä

Österbottens konstkommission har belönat foto- och ljudkonstnär Jyrki Portin för hans okonstlade, mångsidiga uttryck. Priset är på 5 000 euro.

Konstkommissionen motiverade priset på följande sätt:

Fotograf och ljudkonstnär Jyrki Portin från Karleby har satt ett synligt spår i fotokonsten nationellt och regionalt. I sina verk strävar Portin efter ett uttryck som är okonstlat och rör sig på flera plan. Som fotograf fascineras han av tiden och dess gång. I sin fotografering använder han nålhålsteknik, klassiska bälgkameror eller medelstora kameror. Den omfattande utställningen Jordens tid på K. H. Renlunds museum (2019) var Portins personliga resa i flera års erfarenhet av miljöns och naturens kontinuitet. Natur och miljö är överlag ett återkommande tema i hans produktion.

Jyrki Portin arbetar tvärkonstnärligt och kombinerar bild, text och ljud i sina verk. Bild, dikter och ljud har en betydande roll också i hans fotokonstböcker, som Astrobothnia (2010), som innehöll verket Áigi  för sex klarinetter komponerat och framfört av Marko Portin. Jyrki Portin gör också själv musik under namnet Aarniseppä. Utöver analog elektronik använder han olika akustiska ljud, som fältinspelningar gjorda i naturen, olika klockor, självtillverkade herdeinstrument, slaginstrument och blåsinstrument.

Portin har påverkat fotokonsten i Österbotten genom sina olika uppdrag vid Österbottens Fotocentrum och Lakeuden Laajakuvafestivaali. Med en lokal fotokonstnärs ord: ”Jyrki har alltid tid att byta några ord om fotografering, ge råd till en nykomling i regionen och framför allt, att finnas till som människa för andra människor.” 

Österbottens konstkommission är Centret för konstfrämjandes expertorgan som fattar beslut om stipendier och konstpriser i sin region. Konstpriset utdelas årligen till en meriterad konstnär, förening eller annat samfund inom konstområdet i regionen. Priset är ett erkännande för meriterat och framstående arbete under året. Det kan även beviljas för långvarigt och meriterat livsverk eller verksamhet.

Närmare information: 
Arja-Liisa Räisänen, specialsakkunnig, arja-liisa.raisanen@taike.fi, 0295 330 722.

Kontakt

Centret för konstfrämjande
Hagnäskajen 6, PB 1001
00531  Helsingfors
Karta

tfn 0295 330 700
asiakaspalvelu@taike.fi

Sök personer