Stefan Wallin delade ut statsprisen för film-, bild-, och fotokonst

Statens filmkonstkommission har beviljat statspriset för filmkonst till filmregissören Saara Cantell och filmfotografen Marita Hällfors. Statens bildkonstkommission har beviljat statspriset för bildkonst till bildkonstnären Catarina Ryöpy. Statens fotokonstkommission har beviljat statspriset för fotokonst till fotokonstnären Jorma Puranen. Priserna på 15 000 euro överräcktes av kultur- och idrottsminister Stefan Wallin på tisdagen i Helsingfors.

Statspriset är en erkänsla för förtjänstfullt konstnärligt arbete under de tre senaste åren eller för långvarig och betydelsefull konstnärlig verksamhet.

Prismotivering, statens filmkonstkommission (endast på finska):

Saara Cantell (s. 1968) tuli suuren yleisön tietoisuuteen vuonna 2006 pitkän elokuvan esikoisohjauksellaan Unna ja Nuuk. Tätä ennen Cantell oli kuitenkin jo tehnyt mittavan uran käsikirjoittajana ja ohjaajana erityisesti lyhyiden näytelmäelokuvien saralla. Persoonallisena ja kunnianhimoisena tekijänä Cantell ei epäröi tarttua vaikeisiinkaan aiheisiin, hyvänä esimerkkinä suunnitteluvaiheessa oleva elokuva 1600-luvun noitavainoista. Parhaillaan Cantell viimeistelee väitöskirjaansa Aalto-yliopistoon.

Marita Hällfors (s. 1963) on Suomen merkittävimpiä dokumenttielokuvien kuvaajia. Kuvaaminen vaatii erityistä voimaa ja sitkeyttä sekä tilanneherkkyyttä, kykyä katsoa maailmaa toisin. Hällforsin työn jälki on omaleimaista, ei koskaan itsetarkoituksellista. Hänen kuvaamanaan maailma ja ihmiset ovat arvokkaita.

Elokuvaohjaaja Saara Cantellin ja elokuvaaja Marita Hällforsin ammatillinen yhteistyö synnytti kauniin ja koskettavan elokuvan Kohtaamisia, jossa molempien herkkävaistoisuus ja kuvallinen rytmitaju pääsevät oikeuksiinsa. Cantellin dialogiin perustuva käsikirjoitus ja herkkä henkilöohjaus tekevät elokuvasta poikkeuksellisen vaikuttavan. Lähes kaikki kohtaukset on kuvattu yhdellä kuvalla niin hienovaraisesti, että seuratessaan roolihenkilöiden vaikeita valintoja katsoja miltei unohtaa katsovansa fiktiivistä elokuvaa. Elokuvan kohtaukset vangitsevat katsojan tarinan maailmaan tavalla, jota ei ole totuttu näkemään suomalaisessa elokuvassa.

Prismotivering, statens bildkonstkommission (endast på finska):

Kuvataiteilija Catarina Ryöppy (s. 1939) on hyvin ajankohtainen taiteilija. Hän käsittelee teoksissaan siirtolaisuutta, kolonialismia ja muukalaisuutta. Teosten aiheet liittyvät usein oman suvun historiaan. Lähtökohtana on ollut esimerkiksi Ryöpyn isoisän isän ja sedän toiminta venäläisenä virkamiehenä Alaskassa 1800-luvulla. Henkilökohtaisista lähtökohdista on kasvanut teoksia, joissa pohditaan sellaisia yleispäteviä teemoja kuin vierautta ja ulkopuolisuuden tunnetta.

Catarina Ryöpyn tuotanto koostuu video- ja ääniteoksista, valokuvista ja esineteoksista. Hänen töitään on nähty sekä Suomessa että ulkomailla 1960-luvun alusta lähtien. Pitkän uransa aikana Ryöppy on syventänyt työskentelyään määrätietoisesti ja sinnikkäästi. Hän on tarttunut rohkeasti uusiin haasteisiin, joita ovat tuoneet sekä teosten aiheet että perehtyminen yhä uusiin kuvallisiin menetelmiin.

Prismotivering, statens fotokonstkommission (endast på finska):

Jorma Puranen (s. 1951) on kansainvälisesti menestynyt valokuvataiteilija, joka on vaikuttanut merkittävästi suomalaiseen valokuvataiteeseen tuotannollaan sekä toimimalla Taideteollisessa korkeakoulussa alan professorina.

Muisti ja historia ovat keskeisiä käsitteitä Jorma Purasen laajassa tuotannossa. Pohjoisen maiseman kautta hänen teoksensa käsittelevät muun muassa arktisten alueiden kolonialismia, nykyisyyttä ja kulttuurisia identiteettejä. Teoksiinsa Puranen ammentaa materiaalia muun muassa arkistoista ja museoista. Kuvitteellinen kotiinpaluu -sarja syntyi, kun Puranen kuvasi itse ranskalaisesta arkistosta löytämänsä saamelaiskuvat, asetti ne osaksi pohjoista maisemaa ja tallensi tämän kaiken kuvaksi. Shadows, Reflections -sarjaan Puranen puolestaan on kuvannut vanhoja muotokuvamaalauksia – ei toistaakseen näkemänsä, vaan muuttaakseen sen toiseksi valojen ja heijastusten avulla. Heijastusta hyödyntäen Puranen luo sarjassaan Sixteen steps to Paradise intiimejä ja runollisia sävyjä. Teoksissa kohteet, varjot ja heijastukset kietoutuvat yhteen.

Yhteisenä nimittäjänä Purasen tuotannossa ovat valokuvallisen esittämisen ulottuvuudet, katse ja valta. Konsepteiltaan ja tekniseltä toteutukseltaan huippuunsa hiotut teokset tekevät Purasen tuotannosta ainutlaatuista.

Ytterligare upplysningar:

- filmkonst: konstsekreterare Mari Karikoski, centralkommissionen för konst, tfn 09 1607 7064

- bildkonst: konstsekreterare Ansa Aarnio, centralkommissionen för konst, tfn 09 1607 7945

- fotokonst: konstsekreterare Seppo Kauhanen, centralkommissionen för konst, tfn 09 1607 737

 

Kontakt

Centret för konstfrämjande
Hagnäskajen 6, PB 1001
00531  Helsingfors
Karta

tfn 0295 330 700
asiakaspalvelu@taike.fi

Sök personer