Cirkuskonstnär Antti Kulmala får Egentliga Finlands konstpris

Egentliga Finlands konstkommission belönade Kulmala för hans mångsidiga arbete som cirkuskonstnär. Priset är 5 000 euro och det betalas ur tipsvinstmedel.

Antti Kulmala (f. 1980) är utexaminerad 2005 från cirkuslinjen i Turun Taideakatemia. Därefter har han uppträtt, regisserat och verkat som producent i föreställningarna av sin egen grupp SirkusUnioni. Gruppens hemscen har sedan 2009 varit Barker-teatern i Åbo.

Kulmala har haft en viktig roll inom utvecklingen av metoder i social cirkus. Han har varit med i det riksomfattande projektet Vaikuttava sirkus och framställt cirkusföreställningar och workshopar med bl.a. synskadade barn. Kulmala har också verkat som en dansfadder för åldringar i anstaltsvård och som uppträdare och workshopledare för barn på turnén Kesäkulkurit organiserad av Regionala danscentret i Västra Finland.

Som cirkuskonstnär har Antti Kulmala uppträtt i rollerna som akrobat, jonglör och eldkonstnär. Han har varit med i den av ArtTeatros till Åbo kulturhuvudstadsåret producerade föreställningen Cirque Dracula där han spelade rollen som Doctor Zello. Dessutom har Kulmala medverkat i bl.a. föreställningar i Åbo Stadsteater och Turun Nuori Teatteri.

Egentliga Finlands konstkommission är Centret för konstfrämjandes (Taike) expertorgan som bland annat fattar beslut om konstpris inom sin region. Priset, utdelat av kommissionen, beviljas som erkänsla för förtjänstfullt och idogt arbete till förmån för konsten i Egentliga Finland. Konstpris har tilldelats sedan 1969.

Ytterligare information

Specialsakkunnig Henri Terho
Centret för konstfrämjande
Sydvästra Finlands regionalbyrå,
tfn 0295 330 901
henri.terho@minedu.fi

Kontakt

Centret för konstfrämjande
Hagnäskajen 6, PB 1001
00531  Helsingfors
Karta

tfn 0295 330 700
asiakaspalvelu@taike.fi

Sök personer