Annu Vertanen erhöll statspriset i bildkonst

Annu Vertanen. Breathing Touch, woodcut, 300 x 540 cm, 2012-13, detail. Photo Jussi Tiainen.

Statens bildkonstkommission belönade bildkonstnären Annu Vertanen som är mästare på konstgrafiskt uttryck.

Priset på 15 000 euro delades ut av kultur- och bostadsminister Pia Viitanen på fredagen i Helsingfors.

Statsprisen beviljas av statens konstkommissioner som erkänsla för förtjänstfullt arbete som blivit färdigt under de senaste tre åren eller för långvarig och förtjänstfull verksamhet till förmån för sin konstart.

Prismotivering av statens bildkonstkommission (på finska)

Annu Vertanen (s. 1960) on kansainvälisesti menestynyt taidegraafikko, joka on uransa aikana kehittänyt ilmaisuaan monipuolisesti. Taitavana puupiirtäjänä tunnettu Vertanen kuuluu maamme kuvataiteilijoiden ja taidegraafikoiden kärkikaartiin. Tällä tavallahan usein luonnehdimme kuvataiteilijoita; kertomalla, minkä taidelajin edustajiin hän kuuluu. Annu Vertasen kohdalla täsmennys on erityisen hankala: hänen asemointinsa taidegraafikoksi on yhtä totta kuin harhaakin. Vertasen mittavat graafiset tilainstallaatiot uudistavat käsitystämme sekä taideobjektista että taidegrafiikasta.

Valtion kuvataidetoimikunta haluaa palkita Annu Vertasen hänen ansioistaan taidegraafisen ilmaisun monipuolisena kehittäjänä ja laajentajana. Vertanen on kiinnostava kuvapintojen rakentaja. Hän syntetisoi ja hyödyntää työssään modernin maalaustaiteen ja piirustuksen keksimiä, mutta sittemmin maalaustaiteessa hylättyjä mahdollisuuksia ja asenteita.

Vertasen kerroksellinen ilmaisu ei rakenna meille valmista, kerronnallista draamaa. Sen sijaan hänen teoksensa saattavat katsojan hiljaisuuden äärelle ja mykistävät meidät vain katsomaan. Annu Vertanen vie laajentuneen kentän grafiikassaan perille sen, mitä suomalaisessa kuvanveistossa ja maalaustaiteessa sallitaan harvemmin, rauhan ja vähäeleisyyden.

Kontakt

Centret för konstfrämjande
Hagnäskajen 6, PB 1001
00531  Helsingfors
Karta

tfn 0295 330 700
asiakaspalvelu@taike.fi

Sök personer