Uutinen

Ääreen – interaktiivisia delfiiniparvia ja animaatioita Oodissa | Uutinen

Ääreen on taideprojekti, joka esittää lokakuun ajan vuorovaikutteista, dokumentaarista animaatiota ja tuo nähtäville uutta kotimaista ja kansainvälistä animaatiotaidetta. Projekti yhdistää näyttelyissä, näytöksissä, keskusteluissa ja haastatteluissa ennakkoluulottomasti eri alojen asiantuntijoita ja tuo monitaiteisia elämyksiä laajan yleisön koettavaksi.

Oodin Kuutio-tilassa toteutetaan 7.-31.10. Leena Pukin ja Karoliina Paapan teos Toisen nahoissa. Syväluotaus – millaista on uida delfiinien keskellä? (2021). AVEKin tukema teos on interaktiivinen animaatio, joka esitetään Kuutio-tilan kahdelle seinälle. Animaatioon liittyy kaikuluotaava äänimaisema, jonka voi tuntea myös kehollisesti tilassa.

”Teoksen tavoitteena on kääntää delfiinin kokemusmaailma ihmiskatsojalle ymmärrettävään muotoon ja tarjota immersiivinen taidekokemus, joka lisää empatian kokemusta”, kertovat Leena Pukki ja Karoliina Paappa.

Ääreen tarjoaa lokakuussa torstaisin ohjelmaa etänä ja paikan päällä Helsingin keskustakirjasto Oodissa. Keskustelutilaisuuksissa animaatioiden tekijät pääsevät ääneen ja valottavat teostensa taustoja. Master class -tapahtuma tuo tuulahduksen Tanskasta, kun elokuvantekijä ja multimediataiteilija Uri Kranot ANIDOX-foorumista avaa animoitujen dokumenttien kirjoa ja mahdollisuuksia.

Lokakuussa Oodin aulan suurilla esityspinnoilla esitetään myös Animaatiokillan kuratoimia animaatioita ja Aalto-yliopiston opiskelijoiden kokeellisia animaatiota. Ne rakentuvat visuaalisuudelle ja monipuolisuudelle. Lapsille ja nuorille on suunnattu animaatioaiheisia työpajoja.

Kansainvälisenä animaatiopäivänä 28.10. animaatiot levittäytyvät kaikkialle Oodiin. Ohjelman aloittaa Dokumenttikillan kanssa järjestetty paneelikeskustelu, joka pohtii animaation ja dokumentin vuorovaikutussuhdetta. Puhujina kuullaan muun muassa Leena Kilpeläistä, jonka elokuva Maija Isolasta saa ensi-iltansa tänä syksynä. Kino Reginassa nähdään sekä lyhyitä että pitkiä animaatioelokuvia koko illan ajan. Tuotanto on yhteistyötä Kavin ja Turku Animated Film Festivalin kanssa.

Aalto-yliopiston animaation maisteriohjelman ja sivuaineen opiskelijoiden animaatioihin pääsee tutustumaan erikoisnäytöksissä 28.-31.10. Oodin 2. kerroksessa.

Projekti on Taiteen edistämiskeskuksen, Keskustakirjasto Oodin, Turku Animated Film Festivalin, Animaatiokilta ry:n, Taiteilijajärjestö MUU ry:n, Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskuksen AVEKin, Aalto-yliopiston, tanskalaisen ANIDOX-foorumin, Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Kavin ja Dokumenttikilta ry:n yhteishanke.

Lisätietoja

Annika Dahlsten 
läänintaiteilija, Taiteen edistämiskeskus 
[email protected], Puh. 02 9533 0907 

Sanna Huttunen 
Erikoiskirjastonhoitaja, Keskustakirjasto Oodi 
[email protected], Puh. 040 186 3042