Uutinen

Taiteilija-apurahojen ja alueiden apurahojen hakemusmäärät laskussa

Taiteilija-apurahat ja alueiden apurahat olivat haettavana Taiteen edistämiskeskuksessa maaliskuussa. Lähes kaikilla taiteenaloilla hakemusmäärät laskivat.

Taiteilija-apurahaa haki lähes 3 900 taiteilijaa, mikä on viitisen sataa vähemmän kuin vuosi sitten. Hakemusmäärät laskivat taiteenaloittain noin kymmenellä prosentilla, lukuun ottamatta sarjakuva- ja kuvitustaidetta. Eniten hakemuksia tuli kuvataiteen ja musiikin aloilta.

Valtion taidetoimikunnat päättävät apurahoista viimeistään elokuussa, ja uusi apurahakausi alkaa vuoden 2025 alusta. Taiteilija-apurahat myönnetään 5-, 3-, 1- ja ½-vuotisina. Taiteilija-apurahalla työskentelee yhteensä noin 545 taiteilijaa. Vuosittain myönnetään yli 300 uutta taiteilija-apurahaa. 

Alueiden apurahojen hakemusmäärä laski parikymmentä prosenttia

Alueiden apurahojen hakemusmäärä, lähes 3 550, on noin 20 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Määrään vaikuttaa etenkin se, että Taike nykyisin rajoittaa hakemista siten, että hakija saa jättää yhteen hakuun vain yhden hakemuksen. Etenkin alueiden apurahoissa tällä on vaikutusta, koska aiemmin moni taiteilija haki erikseen työskentelyapurahaa ja kohdeapurahaa. Tänä vuonna se ei ollut mahdollista, sillä nämä tukimuodot yhdistettiin.

Alueelliset taidetoimikunnat päättävät apurahoista kesäkuun loppuun mennessä. Alueittain hakemusmäärät vaihtelevat paljon. Kun Uudenmaan taidetoimikuntaan tuli yli 1 500 hakemusta, niin pienimmät aluetoimikunnat käsittelevät kukin alle sata hakemusta. 

Alueellisten apurahojen kokonaissumma on 2 440 000 euroa, mikä on noin 15 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Syynä tähän ovat vuoden 2024 määrärahaleikkaukset, joiden taustalla on rahapelitoiminnan pienentyneet tuotot. 

Lisätietoja
Taiteen tukemisen päällikkö Henri Terho, [email protected], p. 0295 330 901