Taustakuva

Mediataide

Tulee tykö ilman,
että erikseen haen sitä.

- Irmeli

© Antti Luostarinen / Hahmo. Taideteos: Noora Aaltonen ja Elina Tenho.
Viimeksi muokattu: 01.09.2016

Mediataide

Mediataide on yleistynyt Suomessa muutamassa vuosikymmenessä. Samalla se on laajentunut  videotaiteesta muihin sähköisiin välineisiin. Alan keskeiset järjestöt Muu ry ja AV-arkki perustettiin jo 1980-luvun lopulla.

Mediataiteeksi luokiteltavaa taiteellista toimintaa esiintyy niin esittävien kuin visuaalistenkin taiteiden piirissä. Mediataiteilijat tekevät sekä musiikkivideoita että teatteri- ja tanssiesitysten videoprojisointeja. Videotaide ja kokeellinen elokuva ovat kehittyneet rinnakkain.

Nykyisin mediataiteen kentällä toimii arviolta 350 tekijää, joista noin neljännes omistaa tai on osakkaana tuotantoyhtiössä. Teosten sijasta he myyvät teostensa käyttöoikeuksia ja luovuttavat samalla kopion vaikkapa museon käyttöön.

Taiteen edistämiskeskus ja valtion audiovisuaalisten taiteiden toimikunta tukevat mediataiteilijoiden työskentelyä sekä teosten esittelyä yleisölle. Julkisin varoin tuetaan muun muassa mediataidefestivaaleja ja muita alan tapahtumia.

Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK ja Visuaalisen taiteen edistämiskeskus VISEK jakavat vuosittain mediataiteilijoille noin 350 000 euroa. Yksityisen kopioinnin hyvitysmaksuilla tekijöille korvataan se, että kuluttajat voivat kopioida haluamiaan teoksia omaan käyttöönsä.

Viimeksi muokattu: 02.03.2017
Taike vahvistaa asiantuntemustaan viidellä uudella läänintaiteilijalla

Taiteen edistämiskeskus (Taike) avaa haettavaksi viisi uutta läänintaiteilijatehtävää. Uudet läänintaiteilijat vahvistavat kehittämistoiminnan valtakunnallista kattavuutta. Läänintaiteilijat...

Lue lisää

Taiken toimipisteille uudet nimet – digitalisaatio uudistaa työskentelytavat

Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) eri puolilla maata sijaitsevat toimipisteet on nimetty uudelleen sijaintikaupungin mukaan. Kaikissa toimipisteissä säilyvät nykyiset palvelut.

Lue lisää

Festivaalien ja kulttuurilehtien avustukset haettavissa Taikesta – alueiden yhteisöjen hakuaikaa aikaistettu

Taiken syksyn haut käynnistyvät syyskuun lopussa. Eri puolilla Suomea toimivien yhdistysten tulee hakea avustusta syksyn haussa, sillä keväällä ei tule erillistä hakua. Ensimmäistä kertaa Taike...

Lue lisää

Alle 35-vuotias taiteilija – vastaa barometrikyselyyn tarpeista ja tavoitteista

Taiteen edistämiskeskus (Taike) ja Kulttuuripoliittisen tutkimuksen keskus (Cupore) kokoavat tänä syksynä tietoa eri taiteenaloilla toimivien nuorten taiteilijoiden ja taiteentekijöiden tilanteesta...

Lue lisää

Valtion taiteilija-apurahan sai joka yhdeksäs hakija

Taidetoimikunnat ovat jakaneet 294 uutta taiteilija-apurahaa. Vuositasolla apurahoja maksetaan kaikkiaan noin 11,5 miljoonaa euroa. Apurahojen pituudet vaihtelevat puolesta vuodesta viiteen vuoteen.

Lue lisää

Taiken järjestöjen ja yhteisöjen päivä 7. syyskuuta

Päivä toimii lähetekeskusteluna taiteen toiminta-avustusten laadun arvioinnin sanallistamiseen.

Lue lisää

Kulttuuripolitiikan tutkijat ja vertaisarvioijat pohtivat laadunarviointia

Taike ja Norjan Kulturrådet järjestävät tilaisuuden taiteellisen laadun arvioinnista perjantaina 25. elokuuta klo 9-11 Helsingin Hakaniemessä.

Lue lisää

Sata uutta taiteilija-apurahaa kasvualan työllistämiseen

Suomen 100-vuotislahjaksi Taiteen edistämiskeskus (Taike) esittää taiteilija-apurahojen lukumäärän kasvattamista sadalla sekä apurahan korottamista 10 prosentilla. Nämä tulee sisällyttää vuoden...

Lue lisää

Mediataidetapahtuma kutsuu kylään yhdeksän taiteilijaa Varsinais-Suomeen

Salossa syksyisin järjestettävän Silmänjuhla-mediataidetapahtuman taiteilijat on valittu. Tapahtuman kutsutaiteilija ja -kuraattori Miia Rinne ja kahdeksan muuta taiteilijaa esittelevät...

Lue lisää

Lastenkulttuurin edistämiseen 570 000 euroa

Taiteen edistämiskeskus (Taike) ja alueelliset taidetoimikunnat ovat jakaneet lastenkulttuurin edistämiseen kohdeapurahoja ja avustuksia yhteensä 570 000 euroa.

Lue lisää

Yhteystiedot

Audiovisuaalisten taiteiden toimikunta
Hakaniemenranta 6, PL 1001
00531  Helsinki
Kartta

puh. 0295330900
asiakaspalvelu@taike.fi
Henkilöhaku