Taustakuva

Mediataide

Tulee tykö ilman,
että erikseen haen sitä.

- Irmeli

© Antti Luostarinen / Hahmo. Taideteos: Noora Aaltonen ja Elina Tenho.
Viimeksi muokattu: 01.09.2016

Mediataide

Mediataide on yleistynyt Suomessa muutamassa vuosikymmenessä. Samalla se on laajentunut  videotaiteesta muihin sähköisiin välineisiin. Alan keskeiset järjestöt Muu ry ja AV-arkki perustettiin jo 1980-luvun lopulla.

Mediataiteeksi luokiteltavaa taiteellista toimintaa esiintyy niin esittävien kuin visuaalistenkin taiteiden piirissä. Mediataiteilijat tekevät sekä musiikkivideoita että teatteri- ja tanssiesitysten videoprojisointeja. Videotaide ja kokeellinen elokuva ovat kehittyneet rinnakkain.

Nykyisin mediataiteen kentällä toimii arviolta 350 tekijää, joista noin neljännes omistaa tai on osakkaana tuotantoyhtiössä. Teosten sijasta he myyvät teostensa käyttöoikeuksia ja luovuttavat samalla kopion vaikkapa museon käyttöön.

Taiteen edistämiskeskus ja valtion audiovisuaalisten taiteiden toimikunta tukevat mediataiteilijoiden työskentelyä sekä teosten esittelyä yleisölle. Julkisin varoin tuetaan muun muassa mediataidefestivaaleja ja muita alan tapahtumia.

Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK ja Visuaalisen taiteen edistämiskeskus VISEK jakavat vuosittain mediataiteilijoille noin 350 000 euroa. Yksityisen kopioinnin hyvitysmaksuilla tekijöille korvataan se, että kuluttajat voivat kopioida haluamiaan teoksia omaan käyttöönsä.

Viimeksi muokattu: 02.03.2017
Mediataiteen valtionpalkinnon sai Minna Tarkka

Valtion audiovisuaalisten taiteiden toimikunta on myöntänyt vuoden 2017 mediataiteen valtionpalkinnon Minna Tarkalle. Valtionpalkinnon jakoi kulttuuriministeri Sampo Terho. Arvoltaan 14 000 euron...

Lue lisää

Taiteilijoiden turvapaikkaohjelma sai #taideliikuttaa-palkinnon

Taiteen edistämiskeskus (Taike) myönsi #taideliikuttaa-teemavuoden palkinnon Artists at Risk -ohjelmalle. Palkinto on 5 000 euroa. Taiken johtaja Minna Sirnö jakoi palkinnon perjantaina 8....

Lue lisää

Taiken sähköinen asiointi kasvatti suosiotaan

Taiteen edistämiskeskuksen marraskuun hakuihin saapui yhteensä 4 155 hakemusta. Sähköisten hakemusten osuus oli 94 prosenttia.

Lue lisää

Taideneuvosto esittää nuorille taiteilijoille sata uutta taiteilija-apurahaa

Apurahoilla tuettaisiin nuoria taiteilijoita urapolun alussa kohti menestystä ja kansainvälistymistä.

Lue lisää

Taide liikuttaa satavuotiasta Suomea 1. joulukuuta

Taiteen edistämiskeskus (Taike) tuo taidetta ihmisten arkeen yli 30 tilaisuudessa eri puolilla Suomea. Taiteen edistämispäivä on #taideliikuttaa-teemavuoden huipennus ja osa Suomi100-juhlavuotta.

Lue lisää

Taiken järjestöjen ja yhteisöjen päivä 22. marraskuuta

Päivässä esitellään Taiken tiedontuotantoa ja uusi kehittämisohjelma sekä käydään lähetekeskustelu Taiken kansainvälisyys- ja liikkuvuustukien kehittämisestä.

Lue lisää

Liikkuvuusapurahat jaettu kansainväliseen yhteistyöhön ja residenssityöskentelyyn

Taiteen moninaisuuden ja liikkuvuuden toimikunta on jakanut liikkuvuusapurahoja yli 90 000 euroa. Apurahan sai 67 taiteilijaa tai työryhmää. Hakijoita oli 312.

Lue lisää

Taike vahvistaa asiantuntemustaan viidellä uudella läänintaiteilijalla

Taiteen edistämiskeskus (Taike) avaa haettavaksi viisi uutta läänintaiteilijatehtävää. Uudet läänintaiteilijat vahvistavat kehittämistoiminnan valtakunnallista kattavuutta. Läänintaiteilijat...

Lue lisää

Taiken toimipisteille uudet nimet – digitalisaatio uudistaa työskentelytavat

Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) eri puolilla maata sijaitsevat toimipisteet on nimetty uudelleen sijaintikaupungin mukaan. Kaikissa toimipisteissä säilyvät nykyiset palvelut.

Lue lisää

Festivaalien ja kulttuurilehtien avustukset haettavissa Taikesta – alueiden yhteisöjen hakuaikaa aikaistettu

Taiken syksyn haut käynnistyvät syyskuun lopussa. Eri puolilla Suomea toimivien yhdistysten tulee hakea avustusta syksyn haussa, sillä keväällä ei tule erillistä hakua. Ensimmäistä kertaa Taike...

Lue lisää

Yhteystiedot

Audiovisuaalisten taiteiden toimikunta
Hakaniemenranta 6, PL 1001
00531  Helsinki
Kartta

puh. 0295330900
asiakaspalvelu@taike.fi
Henkilöhaku