Nyhet

Kimitoön lab-workshopparna för konstnärer drar i gång

Taike ordnar under våren 2024 en serie workshoppar på Kimitoön för att öka konstnärernas produktionskunnande. De kostnadsfria workshopparna äger rum på Kulturhus Björkboda och riktar sig främst till regionens konstnärer. Konstnärerna har också möjlighet att delta i ett pitchingwebbinarium i april.

I workshopparna förbereds deltagarna för ett Pecha Kucha-evenemang i juni. På evenemanget ska konstnärerna presentera sina arbeten i Pecha Kucha-format för till exempel finansiärer, sponsorer, samarbetspartner och andra konstnärer. Deltagande i workshopparna kräver inte deltagande i Pecha Kucha-evenemanget.

Ingen anmälan behövs för att delta i workshopparna eller webbinariet, som huvudsakligen hålls på finska. Frågor och kommentarer kan dock lämnas in även på svenska och engelska. Lisa Roberts leder en workshop på engelska om att dokumentera sitt eget arbete.

Kulturhus Björkboda är delvis tillgängligt – mer information på husets webbplats: https://kubu.fi/info/.

För arrangemanget står Taikes regionala utvecklingsprojekt Taikerit i Egentliga Finland och Satakunta.

Teman och schema för workshoppar och webbinarium

  • Torsdag 21 mars kl. 12–16: Workshop: Dokumentera ditt arbete och ta fram en visuell presentation, Lisa Roberts och Tiina Puranen
  • Torsdag 4 april kl. 14–16: Webbinarium: Pitcha kreativt värde och samarbeta!, Elsa Ervasti
  • Länk till webbinariet
  • Torsdag 11 april kl. 12–16: Workshop: Pitching, Katriina Haikala
  • Torsdag 18 april kl. 12–16: Workshop: Bli en bättre förhandlare, Lottaliina Pokkinen
  • Tisdag 7 maj kl. 12–15: Workshop: Sociala medier i konstnärens arbete, Milla Grönman
  • Torsdag 6 juni: Pecha Kucha-evenemang. Schema och innehåll meddelas närmare datumet.

Dessutom inrättas en coachningsgrupp som leds av konstsakkunnig Tiina Puranen för dem som ska presentera sitt arbete på Pecha Kucha-evenemanget. Datum och innehåll för gruppmötena bestäms inom gruppen.

Kort om innehållet i workshopparna och webbinariet och om ledarna

I workshoppen Dokumentera ditt arbete och ta fram en visuell presentation bygger vi en liten fotostudio i Kulturhus Björkboda. Deltagarna kan ta med sig 1–4 av sina verk för fotografering. Ett enskilt verk får inte vara större än 2 m². Verken bör vara noggrant rengjorda innan fotografering. Dokumentationen leds av konstnären och producenten Lisa Roberts, som också kan kontaktas för hjälp med transport och mer information om fotograferingen, [email protected], tfn 041 750 2687.

I workshoppen kan man också få hjälp av konstsakkunnig Tiina Puranen med att ta fram en visuell presentation. För att ta fram en presentation måste man ta med egen dator.

På webbinariet Pitcha kreativt värde och samarbeta! får deltagarna genom konkreta exempel tips på hur de kan pitcha sitt arbete för potentiella samarbetspartner. Under webbinariet går vi igenom strukturen för en bra pitch och exempel på hur man presenterar sitt kreativa och konstnärliga arbete. Coachningen är interaktiv och deltagarna kan ställa frågor till coachen.

Coachen Elsa Ervasti (filosofie magister, magister i teaterkonst) har coachat hundratals kreatörer och konstnärer i att pitcha sitt eget kunnande och presentera kreativa koncept, idéer och företag. Elsa har också gett ut boken Pitch! – innostavan tiivistämisen taito (förlaget S&S).

Länk till webbinariet

I workshoppen Pitching fördjupar vi oss i pitchandets värld genom exempel och i hur man presenterar sitt eget kunnande, sina projekt och koncept. Deltagarna skriver korta personliga presentationstexter och får öva på sina pitchar på ett tryggt och uppmuntrande sätt i små grupper.

Den sakkunniga konstnären Katriina Haikala är en multiprofessionell konstnärscoach med 17 års erfarenhet inom konst, coachning och i skärningspunkten mellan dessa. Hennes konstnärliga arbete har fått stort genomslag i både inhemska och utländska medier, från Helsingin Sanomat till Huffington Post. 2016 utsågs Katriina till en av 15 inspirerande finländska kvinnor av tidskriften Olivia. 2015 vann hon både den finska affärsidétävlingen för kreativa industrier och representerade Finland i den internationella Creative Business Cup. Katriina arbetar för närvarande med projektet Verktygslåda för psykisk hälsa vid Centret för konstfrämjande.

I workshoppen Bli en bättre förhandlare är temat förhandling och grunderna i förhandlingsteknik. Genom praktiska förhandlingstips går vi igenom i förhandlingssituationen, förberedelserna och uppföljningen. Dessutom får deltagarna lära sig hur man ska agera om man hamnar i underläge i en förhandlingssituation. Genom en guidad övning får varje deltagare testa och identifiera sin egen beteendestil, och själva förhandlingssituationen övas i små grupper.

Lottaliina Pokkinen är både utbildad jurist och musiker. Hon arbetade som jurist och chef för juridiska ärenden på Musikerförbundet 2001–2020, varefter hon var verkställande direktör för Lehtinen Legal Oy. Hon är författare till böckerna Altavastaajan neuvotteluopas och Artisti maksaa – Neuvotteluopas luoville aloille. Lottaliina intervjuades i tv-programmet Efter nio hösten 2023: Rädsla. Miljonären Nalle Wahlroos största rädsla är ekonomin | Efter nio | Svenska Yle Arenan (cirka 34.30).

I workshoppen Sociala medier i konstnärens arbete får konstnärer verktyg och inspiration för att använda Instagram. Deltagarna kan komma med idéer om innehåll för sitt Instagram-konto och bearbeta sin egen sociala medier-kalender.

Milla Grönman är influencer, fotograf och innehållsproducent för sociala medier från Björneborg som inspireras av färger och människor som tydligt gör sin egen grej. Millas innehåll kan hittas på hennes Instagram-konto millagron.