Publication

Julkinen taide 2020

Järjestyksessään ensimmäinen julkisen taiteen vuosikatsaus käynnistää pyrkimyksen kirjata pysäytyskuvia siitä, miten julkinen taide ja sen taustalla olevat rakenteet muuttuvat.
Julkaisun kansikuva. Katu on täynnä kukkia. Kukkien välissä ja kukkameren vierellä kulkee ihmisiä.

Document type

PDF

Publication authors

Henri Terho, Sini Mononen, Mari Kemppinen

Publisher

Taiteen edistämiskeskus

Publishing place and year

Helsinki 2021

Julkisen taiteen suhde aikaan on erityinen: teokset ovat ympärillämme joskus sukupolvelta toiselle ja kannamme historiaamme mukanamme myös julkisen tilan taiteessa. Teoksissa pitää poikkeuksellisella tavalla miettiä elinkaarta, pysyvyyttä tai väliaikaisuutta. Tai sitten tekijät haluavat nimenomaan rikkoa ikuisuuden tavoitteet ja tehdä määräaikaista, hetkellistä ja ohimenevää.

Meillä tuppaa olemaan myös vahva mielikuva siitä, että julkinen taide on ollut muutoksessa, sen rakenteet ovat muuttuneet, sitä on enemmän kuin ennen tai sen on erilaista kuin ennen. On silmiinpistävää, että nämä arviot perustuvat pääosin mielikuviin: muutoksen dokumentointi on ollut kovin vähäistä. Tämä julkaisu on eräänlainen muutoksen dokumentoinnin aloitus.

Julkisen taiteen vuosikatsaus ei kerro tarkkaan ottaen siitä, minkälaista taidetta minäkin vuonna Suomessa on tehty. Pikemminkin tämä julkaisu on yritys saada kiinni niistä teemoista, keskusteluista, toiveista ja murheista, joita vuonna 2020 on liikkunut julkisen taiteen ympärillä. Tarkoitus ei ole myöskään olla tieteellisen objektiivinen, enemmänkin tietoisen subjektiivinen