Tietoa kirjastoavustuksista

Kirjastoavustuksia ovat iäkkäiden kirjailijoiden ja kääntäjien avustukset sekä sairaus- tai työkyvyttömyysavustukset. Avustukset on tarkoitettu kirjailijoille, tietokirjailijoille ja kääntäjille, jotka asuvat tai ovat asuneet pysyvästi Suomessa ja joiden kirjalliset teokset rikastuttavat suomalaista kulttuurielämää.
Kirjapino pöydällä ja vieressä purkki, jossa on kyniä

Kaunokirjallisuuden alan avustuksia myönnetään seuraavien kirjallisuuden lajien edustajille: kaunokirjallinen proosa (romaanit, novellit), runous, näytelmät, esityskäsikirjoitukset, aforismit, esseet, lasten- ja nuortenkirjat, genrekirjallisuus (esimerkiksi scifi, fantasia, spekulatiivinen fiktio, dekkarit, eräkirjat), selkokirjat (ei mukautus) sekä runsaasti tekstiä sisältävät kuvakirjat ja sarjakuvateokset. 

Tietokirjallisuuden avustuksia myönnetään yleiseen tietokirjallisuuteen kuuluvien teosten tekijöille ja kääntäjille. Niitä ei myönnetä tieteellisten tutkimusten tai oppikirjojen tai niihin rinnastettavien teosten, kuten suppea-alaisen ammattikirjallisuuden kirjoittajille tai kääntäjille. 

Avustuksista päättää kirjailija- ja kääntäjäapurahalautakunta esittelystä. Päätökseen vaikuttavat hakijan kirjallinen tuotanto ja hakijan taloudellinen tilanne. Avustukset ovat harkinnanvaraisia. 

Avustuksia ei myönnetä hakijalle, jonka verotettavat vuositulot ylittävät 16 000 euroa. Avustuksen suuruus on 2 000–4 000 euroa. 

Iäkkäiden kirjailijoiden ja kääntäjien avustukset 

Avustukset on tarkoitettu iäkkäille kirjailijoille ja kääntäjille, jotka elävät ahtaissa taloudellisissa oloissa. Avustusta on haettavissa vuosittain tammikuussa. 

Sairaus- tai työkyvyttömyysavustukset 

Avustuksia myönnetään erityistapauksissa kirjailijoille ja kääntäjille, jotka ovat sairauden tai työkyvyttömyyden vuoksi joutuneet taloudellisiin vaikeuksiin tai joiden yrittäjäeläketurva tai muu eläketurva jää hyvin vähäiseksi. 

Sairaus- tai työkyvyttömyysavustusta voidaan hakea avustustarpeen ilmaantuessa.