Awarded support

Hämeen taidepalkinto 2022 oopperalaulaja Tuomas Katajalalle

Hämeen taidetoimikunta palkitsi upeaa kansainvälistä uraa tekevän oopperalaulaja Tuomas Katajalan. Palkinnon suuruus on 10 000 euroa.
Published
Oopperalaulaja seisoo seinän edessä ja on ristinyt kädet vatsansa eteen.
Kuvaaja: Heikki Tuuli

Toimikunta perusteli palkintoa seuraavasti:

Oopperalaulaja Tuomas Katajala on tällä hetkellä kansainvälisesti menestynein suomalainen tenori. Hän on vieraillut oopperarooleissa mm. Lontoon Covent Gardenissa, Berliinin valtionoopperassa ja Glyndebournen festivaalilla. Kotimaassa Katajala on laulanut keskeisissä lyyrisen tenorin rooleissa sekä Suomen Kansallisoopperassa että Savonlinnan Oopperajuhlilla. Oratorio- ja konserttilaulajana häntä on kuultu useissa Euroopan maissa ja Yhdysvalloissa.

Tuomas Katajalan menestyksekäs taiteellinen ura jatkuu kuluvalla esityskaudella 2022–23, jolloin hän esiintyy solistina mm. Ranskan Radion Sinfoniaorkesterin kanssa, uuden vuoden konserteissa Wienin Konzerthousessa, uudessa Weberin Der Freischütz -oopperatuotannossa Theater an der Wienissä sekä Parsifalin nimiroolissa Milanossa.

Katajala opiskeli laulua Sibelius-Akatemiassa ja täydensi koulutustaan Amsterdamissa. Hän on kotiutunut Hämeenlinnaan, jossa hän on asunut perheineen viimeiset 16 vuotta.

Hämeen taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta.

Lisätietoja:
Tuulikki Koskinen, erityisasiantuntija, [email protected], 0295 330 728