Artikkeli

”Toivottavasti lukijoilla säilyy taju siitä, miten tärkeää on lukea kirjallisuutta äidinkielellä.” – haastattelussa valtionpalkittu Alice Martin

Suomentaja, kustannustoimittaja ja kouluttaja Alice Martin sai vuoden 2023 kirjallisuuden valtionpalkinnon.
Alice Martin katsoo kameraan hymyillen.
Kuva: Foto Bakery

Millainen merkitys taiteen valtionpalkinnon saamisella on sinulle?

Palkinto merkitsee nähdyksi tulemista. Toimintani eri osat on nähty kokonaisuutena, ja se tuntuu todella hyvältä. Palkinto korostaa ilahduttavasti myös kirjallisuuden klassikoiden pysyvää merkitystä. Lämmin kiitos valtion kirjallisuustoimikunnalle.

Mikä saa sinut tekemään taidetta?

Pohjimmiltaan se on elämän rajallisuus. Toivon että ehdin jättää hyviä jälkiä, jotka inspiroivat muitakin.

Mikä on saanut sinut viime aikoina inspiroituneeksi?

Nuorempien kollegojen osoittama arvostus ja kiinnostus ja heidän edistymisensä.

Mistä tällä hetkellä unelmoit?

En ole unelmoija, mutta toiveita on: että suomi pysyy elinvoimaisena kielenä ja että lukijoilla säilyy taju siitä, miten tärkeää on lukea kauno- ja tietokirjallisuutta äidinkielellä. Samalla toivon, että Suomeen muuttavat ihmiset juurtuvat tänne opettelemalla myös suomen kieltä ja liittymällä vähitellen lukijoiden ja kirjoittajien joukkoon. 

Tekoälyn kutkutellessa ajatuksia kysyn, miksi kirjallisuuden kääntäminen, työ joka on monelle unelma-ammatti, luovutettaisiin koneille. Sillä logiikalla tekoäly voisi korvata lukijatkin, mutta tiettävästi vain ihminen osaa nauttia sanojen voimasta.

 

Lue kirjallisuuden valtionpalkinnon palkintoperusteet tiedotteesta.

Julkaisemme Taiken verkkosivuilla juttusarjan, jossa haastatellaan vuoden 2023 taiteen valtionpalkinnon saajia. He pohtivat haastatteluissa inspiraatiota ja taiteilijuuttaan.