Awarded support

Saara Ekström sai Varsinais-Suomen taidepalkinnon

Varsinais-Suomen taidetoimikunta on myöntänyt taidepalkinnon turkulaiselle kuvataiteilija Saara Ekströmille. Palkinto on 5 000 euroa, ja se maksetaan veikkausvoittovaroista.
Published

Ekströmin ura on jatkunut jo kolmen vuosikymmenen ajan, ja hän vaihtaa välinettään sujuvasti valokuvasta videoon tai installaatiosta elokuvaan säilyttäen korkean taiteellisen tasonsa.

Uransa alusta saakka Saara Ekström on hämmästyttänyt omaperäisellä taiteellisella näkemyksellään. Hänen teoksissaan arvoituksellinen tunnelma yhdistyy odottamattomaan. Teokset avaavat tavanomaisesta poikkeavia näkökulmia maailmaan, tekevät arkisesta runollista ja kääntävät ruman kauniiksi.

Ekströmin teosten epäsuhtaiset elementit tuovat oman lisänsä teosten ristiriitaisiin ja vertauskuvallisiin viitteisiin. Ekströmillä on taidehistorian ja historian tajua, mikä tuo hänen taiteeseensa syvää kerroksellisuutta – ja avaa reittejä laajempiin kysymyksiin.

Ekströmin taiteessa toteutuu huikea esteettinen laatu. Ekström kierrättää aiheitaan mutta palaa niihin aina uudelleen uudesta näkökulmasta käsin.

Ekströmin tuorein yksityisnäyttely oli tänä syksynä helsinkiläisessä Hippolyte Galleriassa. Turussa hänen seuraava näyttelynsä on Aboa Vetus & Ars Novassa vuonna 2019. Ekströmin julkista taidetta on nähtävillä Turun kaupunginkirjaston sisätiloissa ja vanhan sisäänkäynnin aukion reunalla.

Varsinais-Suomen taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista. Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta.

Lisätietoja:

Henri Terho, erityisasiantuntija, [email protected], p. 0295 330 901.