Beviljat stipendium

Österbottens konstpris 2023 till teamet bakom filmen Lapua 1976

Österbottens konstkommission ger årets Österbottens konstpris till en kärntrupp på fyra personer i teamet bakom filmen Lapua 1976. Priset går till regissören Toni Kurkimäki (Seinäjoki), producenten Pekka Pohjoispää (Lapua), producenten Mikko Jokipii (Jalasjärvi) och manusförfattaren Tuukka Haapamäki (Seinäjoki). Priset är på 10 000 euro.
Publiceras
Neljä ihmistä seisoo elokuvateatterin rappusilla yleisön edessä ja yksi puhuu mikrofoniin.
Foto: Samuel Hoisko

Konstkommissionen motiverade priset på följande sätt:

Priset delas ut som ett erkännande för ett modigt och förtjänstfullt arbete med filmprojektet Lapua 1976. Från ett mycket utmanande utgångsläge har teamet med sin fördomsfria inställning skapat ett verk som har vunnit finländarnas hjärtan och öppnat upp möjligheten för tittarna att hantera ett generationstrauma man länge tigit om.

Enligt teamets egna ord blev filmen större än någon hade kunnat föreställa sig. Allt eftersom projektet fortskred ville fler och fler bidra till produktionen och med ekonomiska resurser möjliggöra filmen. På så sätt blev projektet Lapua 1976 en hjärtlig berättelse om gemenskap, inte bara på filmduken, utan även utanför den.

Österbottens konstkommission är Centret för konstfrämjandes expertorgan som fattar beslut om stipendier och konstpriser i sin region. Konstpriset delas ut årligen till en meriterad konstnär, förening eller annan sammanslutning inom konstområdet i regionen. Priset är ett erkännande för ett förtjänstfullt och framstående arbete under året. Det kan även ges för långvarig och förtjänstfull livsgärning eller verksamhet.

Mer information: 
Susanna Mäki-Oversteyns, specialsakkunnig, [email protected], tfn 0295 330 837