Nyhet

Taikes stipendier och bidrag skärs ned med fem procent 2024 – Taike säkrar konstarternas förnyelse även under nedskärningen

Taikes anslag till stipendier och bidrag 2024 blir fem procent lägre än i år. Möjligheten till konstarternas förnyelse kommer dock att säkras. Beslut om höstens ansökningar fattas stegvis före utgången av mars.

Centret för konstfrämjande har börjat behandla ansökningar från hösten 2023 om bidrag till sammanslutningar samt projektstipendier till konstnärer och konstnärsgrupper. Antalet ansökningar har ökat jämfört med tidigare. Det har kommit in 1 198 ansökningar från sammanslutningar, vilket är cirka hundra fler än föregående år, och cirka 3 900 projektstipendieansökningar, vilket är cirka tio procent färre än 2022.

Anslaget till stipendier och bidrag är fem procent lägre än föregående år. Totalt handlar det om en nedskärning på 1,3 miljoner euro. Någon motsvarande nedskärning av anslagen har inte skett tidigare i Centret för konstfrämjandes historia.

Eftersom antalet ansökningar ökat innebär nedskärningarna en hårdare konkurrens mellan högklassiga sökande. Totalt 24,4 miljoner euro finns tillgängliga för höstens ansökningar i form av bidrag till sammanslutningar och stipendier till konstnärer.

Beslut senast i slutet av mars

Besluten för höstens ansökningsomgångar fattas stegvis. Beslut om verksamhetsbidrag till konstarter fattas senast i januari, beslut om övriga bidrag till sammanslutningar senast i februari och beslut om projektstipendier senast i mars.

Hur nedskärningen ska drabba de olika stödformerna har ännu inte bestämts, och Taike inväntar riksdagens budgetbeslut innan det slutliga avgörandet tas. Men Taike förbereder sig på en minskning av anslagen även till de olika stödformerna.

Nedskärningar på upp till 15 procent

Nedskärningen av anslag drabbar inte alla stödformer i samma grad. Det blir inga nedskärningar av de fleråriga verksamhetsbidragen till konstarter, residensbidragen eller bidragen till kulturell mångfald. Även med knappare resurser anser Taike att det är viktigt att långsiktigt stödja konstsammanslutningar för att säkra den för konstarter viktiga möjligheten till förnyelse. Stödet till residensverksamheten är centralt för att säkerställa internationaliseringen av finländsk konst, medan bidragen till kulturell mångfald säkerställer resurser för att skapa jämlikhet mellan olika befolkningsgrupper.

Andra stödformer drabbas av nedskärningar på upp till cirka 15 procent. De största nedskärningarna drabbar bidrag till kulturtidskrifter och webbpublikationer samt regionala stipendier. Kulturtidskrifter kommer att utsättas för en mer rigorös ekonomisk behovsprövning, och de regionala stipendierna minskar eftersom de delvis överlappar andra stöd från Taike.

Mer information:
Kaisa Rönkkö, direktör, [email protected], tfn 0295 330 874
Henri Terho, chef för konststöd, [email protected], tfn 0295 330 901