Beviljat stipendium

Satakuntas konstpris 2023 till Sensommar Filmfest

Satakunta konstkommission har beslutat att tilldela Satakuntas konstpris till Sensommar Film Festival rf. Kommissionen tilldelar priset som ett erkännande för ett förtjänstfullt nytt filmevenemang. Priset är på 10 000 euro.
Publiceras
Kolme ihmistä istuu vanhan talon edessä rappusilla.
Severi Koivusalo, Laura Asmala och Anni Fahler. Photo: Eleonora Weyner / Sensommar Filmfest

Konstkommissionen motiverade priset på följande sätt:

Den tvåspråkiga filmfestivalen Sensommar Filmfest ägde rum i den unika maritima miljön på Räfsö. Området skapade en speciell atmosfär och inramning för evenemanget. Kommissionen var imponerad av festivalens konstnärliga nivå och kvaliteten på genomförandet. Festivalen hittade också sin publik redan under sitt första år. Som en del av festivalen visades filmen Vita nätter, som delvis är filmad på Räfsö. Publiken såg faktiskt filmen sittande på samma stolar och i samma sal som i en av filmens scener.

Festivalens konstnärliga ledare Severi Koivussalo och Laura Asmala samt producenten Anni Fahler visade med festivalen mod, kreativt tänkande och vision. Det nya evenemanget på Räfsö är ett viktigt och säreget tillskott till Satakuntas evenemangsutbud. Sensommar Filmfest har alla förutsättningar att bli ett nationellt attraktivt evenemang, tack vare sina finslipade detaljer och visioner.

Satakunta konstkommission är Centret för konstfrämjandes expertorgan som fattar beslut om stipendier och konstpriser i sin region. Konstpriset delas ut årligen till en meriterad konstnär, förening eller annan sammanslutning inom konstområdet i regionen. Priset är ett erkännande för ett förtjänstfullt och framstående arbete under året. Det kan även ges för långvarig och förtjänstfull livsgärning eller verksamhet.

Mer information: Salla Mistola, specialsakkunnig, [email protected], tfn 0295 330 875