Evenemang

Informationswebbinarium om omstruktureringen av Taikes konstkommissioner

Undervisnings- och kulturministeriet och Centret för konstfrämjande förbereder en omstrukturering av konstkommissionerna. Välkommen till Taikes öppna informationswebbinarium måndagen den 17 juni kl. 12.30–13.30.

Evenemangsdetaljer

Evenemangets dag

mån, 2024-06-17 på 12.30 — 13.30

Typ av evenemang

Streamas

Omstruktureringen är bland annat ett svar på kommissionernas ökade arbetsbörda och ojämna arbetsfördelning. I omstruktureringsarbetet kommer en mängd olika intressenter och konstfältet att höras. 

På webbinariet informerar vi om omstruktureringen av den kollegiala bedömningen i konstkommissionerna. Arbetsgruppen har beslutat om en struktur med en enda kommission, där ansökningarna bedöms av bedömningspaneler. Strukturen består av en sakkunnigbank på 200 personer, ur vilken man väljer ut bedömningspaneler för olika utlysningar, och en tvärkonstnärlig kommission. Alla stipendieansökningar till Centret för konstfrämjande bedöms i panelerna enligt principen om kollegial bedömning. De slutliga besluten fattas av konstkommissionen utifrån panelernas bedömning.

Den nuvarande kommissionsstrukturen har funnits sedan 2013. Den nya strukturen innebär en avveckling av de tidigare konstartsspecifika och regionala konstkommissionerna. De främsta orsakerna till förändringen är större flexibilitet i bedömningssystemet, förmåga att reagera på konstfältets föränderliga behov, jämnare fördelning av bedömningsarbetet och bättre hantering av jävssituationer.

Omstruktureringen presenteras av Taikes direktör Kaisa Rönkkö och chef för konststöd Henri Terho.

Omstruktureringen är en del av förberedelserna inför den lagändring som gäller Centret för konstfrämjande, där hörandet äger rum hösten 2024. Den nya lagen ska träda i kraft den 1 januari 2026. 

Du kan läsa om bakgrunden till förändringen till exempel på Taikes webbplats:  https://www.taike.fi/fi/blogit/toimikuntarakenteen-uudistus-etenee.

Du behöver inte anmäla dig till webbinariet i förväg. Webbinariet hålls huvudsakligen på finska, men frågor kan ställas även på svenska och engelska. Efter webbinariet delas material ut på finska, svenska och engelska. 

Mer information

Chef för konststöd Henri Terho
[email protected], tfn 0295 330 901