Tapahtuma

Infotilaisuus Taiken toimikuntarakenteen uudistamisesta

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Taiteen edistämiskeskus valmistelevat taidetoimikuntien rakenneuudistusta. Tervetuloa Taiken avoimeen infotilaisuuteen verkossa maanantaina 17.6. klo 12.30–13.30.

Tapahtuman tiedot

Tapahtuma-aika

Ma 17.6.2024 klo 12.30 — 13.30

Tapahtuman tyyppi

Striimataan

Uudistuksella vastataan muun muassa toimikuntien kasvaneeseen työmäärään ja työn epätasaiseen jakautumiseen. Uudistustyössä kuullaan laajasti eri sidosryhmiä ja taidekenttää. 

Tilaisuudessa kerrotaan taidetoimikuntien vertaisarviointityön uudistamisesta. Työryhmä on päätynyt yhden toimikunnan rakenteeseen, jossa hakemusten arviointi tehdään arviointipaneeleissa. Mallissa on 200 henkilön asiantuntijapankki, josta kootaan hakukohtaiset arviointipaneelit, sekä yksi monialainen toimikunta. Kaikki Taiteen edistämiskeskukselle saapuvat apurahahakemukset arvioidaan paneeleissa vertaisarvioinnin periaatteella. Lopulliset päätökset tekee taidetoimikunta paneelien arvioinnin perusteella.

Nykyinen toimikuntarakenne on ollut käytössä vuodesta 2013 alkaen. Uusi rakenne purkaa aikaisemmat taidealakohtaiset ja alueelliset taidetoimikunnat. Muutoksen keskeisiä perusteita ovat arviointijärjestelmän suurempi joustavuus, kyky reagoida taidekentän muuttuviin tarpeisiin, arviointityön jakautuminen tasaisemmin sekä esteellisyystilanteiden parempi hallinta.

Uudistusta esittelevät Taiken johtaja Kaisa Rönkkö ja taiteen tukemisen päällikkö Henri Terho.

Uudistus on osa Taiteen edistämiskeskusta koskevan lainsäädäntömuutoksen valmistelua, johon liittyvä kuuleminen toteutuu syksyllä 2024. Uusi laki on tarkoitus saattaa voimaan 1.1.2026 alkaen. 

Muutoksen taustoihin voi perehtyä esimerkiksi Taiken verkkosivuilla:  https://www.taike.fi/fi/blogit/toimikuntarakenteen-uudistus-etenee.

Verkkolähetyksen linkki julkaistaan lähempänä tapahtuman ajankohtaa. Tilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Tilaisuus järjestetään suomeksi, mutta kysymyksiä voi esittää myös ruotsiksi ja englanniksi. Materiaalit jaetaan tilaisuuden jälkeen suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. 

Lisätietoja

Taiteen tukemisen päällikkö Henri Terho
[email protected], p. 0295 330 901