Nyhet

Konstrådet vädjar till statsminister Sanna Marin: gör inga nedskärningar i kulturen

Konstrådet vädjar till statsminister Sanna Marin att rädda kulturbudgeten. Parlamentarisk enighet har uppnåtts om budgeten för Veikkaus-finansierade branscher, som kulturen, från och med 2024. Storleken på kulturbudgeten för 2023 avgörs i regeringens ramförhandlingar.

Konstrådet vill påminna att konstnärer har mycket att ge när det gäller att bygga upp fred. Kulturen hjälper också i mental återuppbyggnad: coronakrisen är inte över, utan finns kvar bland oss. Munskydd används fortfarande. Vi kan inte vara helt säkra på att nya evenemangsbegränsningar inte införs på grund av coronan. Kultur- och konstbranschen håller bara på att återhämta sig från coronakrisen.

När regeringen för ett år sedan i sina ramförhandlingar beslöt om nedskärningar 2023 på grund av Veikkaus minskade avkastning, visste man inte att coronan skulle pågå så länge. Många inom kultur- och konstbranschen är till följd av begränsningarna arbetslösa och i svår ekonomisk nöd. Kulturlivet behöver återuppbyggnad, inte nedskärningar. Finländarna behöver sin egen kultur och sitt levande kulturarv inte bara för att orka, utan för att alls existera som ett folk.

Konstrådet är undervisnings- och kulturministeriets rådgivande sakkunnigorgan.