Uutinen

Taideneuvosto vetoaa pääministeri Sanna Mariniin: älkää leikatko kulttuurista – Suomalainen kulttuurielämä ei ole vielä toipunut koronakriisistä

Taideneuvosto vetoaa pääministeri Sanna Mariniin kulttuuribudjetin pelastamiseksi. Parlamentaarisesti on löydetty sopu Veikkaus-rahoitteisten toimialojen, kuten kulttuurin, rahoituksesta vuodesta 2024 alkaen. Vuoden 2023 kulttuuribudjetin koosta neuvotellaan hallituksen kehysriihessä.

Taideneuvosto muistuttaa, että taiteilijoilla on paljon annettavaa rauhan rakentamisessa. Kulttuuri auttaa myös henkisessä jälleenrakennuksessa: koronakriisi ei ole ohi, vaan edelleen keskuudessamme. Maskit ovat edelleen käytössä. Ei ole täyttä varmuutta siitä, etteikö koronan vuoksi asetettaisi enää uusia tapahtumarajoituksia. Kulttuuri- ja taideala on vasta toipumassa koronakriisistä.

 

Kun hallitus vuosi sitten kehysriihessään linjasi vuoden 2023 leikkauksista Veikkauksen tuottojen laskun takia, ei ollut tiedossa, että korona jatkuu näin pitkään. Moni kulttuuri- ja taidealalla on rajoitusten jäljiltä työttömänä, syvässä taloudellisessa ahdingossa. Kulttuurielämä tarvitsee jälleenrakennuksia, ei leikkauksia. Suomalaiset tarvitsevat omaa kulttuuriaan ja elävää kulttuuriperintöään paitsi jaksaakseen, myös ollakseen olemassa kansana.

 

Taideneuvosto on opetus- ja kulttuuriministeriön neuvoa-antava asiantuntijaelin. 

 

Taideneuvoston puolesta,
Juha Itkonen
puheenjohtaja

 

Lisätietoja

Johtaja Paula Tuovinen, p 0295 330 703