Nyhet

Taike ordnar under våren evenemang på sex orter om den kulturpolitiska redogörelsen

Syftet med den kulturpolitiska redogörelsen är att skapa en ambitiös framtidsbild som lyfter fram möjligheterna att utveckla Finlands konst- och kulturpolitik på lång sikt. Centret för konstfrämjande och undervisnings- och kulturministeriet ordnar under våren sex regionala evenemang där det ska diskuteras konst, kulturpolitik och den kommande redogörelsen. På evenemangen vill vi höra synpunkter från experter och yrkesverksamma från olika samhällssektorer om konstens och kulturens nuvarande tillstånd och framtid.
Taidevalokuvia seinällä riveittäin
Hannele Rantalan valokuvia. Kuvaaja: Kai Widell

På vårens evenemang ska vi beskriva redogörelseprocessen och skapa en framtidsbild för kultursektorn genom samtal. Det blir möjligt att presentera olika perspektiv för den arbetsgrupp som bereder redogörelsen. Målet är att statsrådet ska överlämna den kulturpolitiska redogörelsen till riksdagen hösten 2024.

Evenemangen omfattar en sektorsövergripande paneldiskussion och möjlighet att delta i en publikdiskussion, vars huvudteman och föreslagna lösningar kommer att registreras som underlag för redogörelsen. Vi välkomnar såväl djärva, radikala och kritiska ställningstaganden som argument för att bevara det nuvarande systemet. Samtalen faciliteras men censureras inte.

I samtalen vill vi ha svar på till exempel följande frågor: Vad skulle få dig att vilja prova på något nytt inom kulturområdet – som skapare, upplevare, samarbetspartner, forskare, finansiär eller politiker? Vilka förändringstrender kommer att påverka konstens innehåll, skapande och konsumtion? Vad hindrar dig från att konsumera konst och kultur?

”Den kulturpolitiska redogörelsen kommer att vara en del av en större kulturpolitisk vision och det dokument som styr dess genomförande. För att samtalet inte ska begränsas till konstnärer och beslutsfattare vill vi också höra synpunkter från ett brett spektrum av kulturkonsumenter. Vårt mål är att få in genuint olika perspektiv i samtalet och lära oss av dem som vanligtvis inte hörs i frågor som rör konst och kultur”, säger Taikes direktör Kaisa Rönkkö. Hon är medlem i den arbetsgrupp som bereder den kulturpolitiska redogörelsen.

Platser och datum för vårens regionala evenemang:

Kuhmo (Kuhmo-huset) to 29 februari kl. 13–16 
Enare (Samiska kulturcentret Sajos) ti 12 mars kl. 12–15
Jyväskylä (stadshuset) to 21 mars kl. 9–12
Vasa (Dramasalen) to 11 april kl. 13–16. Evenemanget är tvåspråkigt.
Villmanstrand (fullmäktigesalen) on 17 april kl. 13–16
Vanda, tid och plats meddelas senare

Anmälan till evenemangen öppnar i februari. Följ läget på Taikes webbplats (taike.fi).

 

Mer information:

direktör Kaisa Rönkkö, [email protected], tfn 0295 330 874

Den kulturpolitiska redogörelsens projektsida: https://okm.fi/sv/kulturpolitiska-redogorelsen