Uutinen

Taike järjestää keväällä kulttuuripoliittiseen selontekoon liittyviä tilaisuuksia kuudella paikkakunnalla

Kulttuuripoliittisen selonteon tarkoituksena on tuottaa kunnianhimoinen tulevaisuuskuva, joka mahdollistaa Suomen taide- ja kulttuuripolitiikan pitkäjänteisen kehittämisen. Taiteen edistämiskeskus ja opetus- ja kulttuuriministeriö järjestävät kevään aikana kuusi aluetilaisuutta, joissa keskustellaan taiteesta, kulttuuripolitiikasta ja juuri käynnistyvästä selonteosta. Tilaisuuksissa halutaan kuulla eri yhteiskunnan sektoreita edustavien asiantuntijoiden ja ammattilaisten ajatuksia taiteen ja kulttuurin nykytilasta ja tulevaisuudesta.
Taidevalokuvia seinällä riveittäin
Hannele Rantalan valokuvia. Kuvaaja: Kai Widell

Kevään aikana järjestettävissä tilaisuuksissa avataan selontekoprosessia ja rakennetaan kulttuurialan tulevaisuuskuvaa keskustellen. Tilaisuuksissa on mahdollisuus tuoda esiin erilaisia näkökulmia selontekoa valmistelevalle työryhmälle. Tarkoituksena on, että valtioneuvosto antaa kulttuuripoliittisen selonteon eduskunnalle syyskaudella 2024.

Tilaisuuksien ohjelmassa on monialainen paneelikeskustelu sekä mahdollisuus osallistua yleisökeskusteluun, jonka keskeiset teemat ja ratkaisuehdotukset kirjataan ylös selonteon aineistoksi. Tervetulleita ovat yhtä lailla rohkeat, radikaalit ja kriittiset kuin nykyjärjestelmän säilyttämistä perustelevat kannanotot. Keskustelua fasilitoidaan, mutta ei sensuroida.

Keskusteluissa halutaan vastauksia esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin: Mikä saisi sinut kokeilemaan jotain uutta kulttuurin kentällä; tekijänä, kokijana, yhteistyökumppanina, tutkijana, rahoittajana tai poliitikkona? Millaiset muutostrendit tulevat vaikuttamaan taiteen sisältöihin, tekemiseen ja kuluttamiseen? Mikä estää kuluttamasta taidetta ja kulttuuria?

”Kulttuuripoliittinen selonteko tulee olemaan osa merkittävää kulttuuripolitiikan visiota ja sen toimeenpanoa ohjaava asiakirja. Jottei keskustelu käpristyisi vain taiteen ammattilaisten ja päättäjien välille, haluamme kuulla laajalti myös kulttuurin kuluttajien näkemyksiä. Tavoitteenamme on saada aidosti erilaisia näkökulmia keskusteluun ja oppia niiltä, joita ei yleensä kuulla taiteen ja kulttuurin asioissa”, sanoo Taiken johtaja Kaisa Rönkkö. Hän on kulttuuripoliittista selontekoa valmistelevan työryhmän jäsen.

Kevään aluetilaisuuksien tapahtumapaikat ja päivämäärät ovat:

Kuhmo (Kuhmo-talo) to 29.2. klo 13–16 
Inari (Saamelaiskulttuurikeskus Sajos) ti 12.3. klo 12–15
Jyväskylä (kaupungintalo) to 21.3. klo 9–12
Vaasa (Draama-sali) to 11.4. klo 13–16
Lappeenranta (valtuustosali) ke 17.4. klo 13–16
Vantaa, aika ja paikka varmistuvat myöhemmin

Ilmoittautuminen tilaisuuksiin aukeaa helmikuussa. Seuraa tilannetta Taiken verkkosivuilta (taike.fi).

 

Lisätiedot:

johtaja Kaisa Rönkkö, [email protected], p. 0295 330 874

Kulttuuripoliittisen selonteon hankesivu: https://okm.fi/kulttuuriselonteko