Beviljat stipendium

Foley-artisten Heikki Kossi fick statspriset i filmkonst

Kommissionen för audiovisuell konst tilldelade året 2017 statspris i filmkonst till foley-artisten Heikki Kossi. Priset delades ut av kulturminister Sampo Terho. Priset på 14 000 euro betalas ur Veikkaus avkastning.
Publiceras

Prismotivering (på finska):

Heikki Kossi on ansioitunut kotimaisten ja kansainvälisten näytelmä-, lyhyt- ja dokumenttielokuvien sekä tv-draaman ja animaatiotuotantojen foley-artistina. Kossi on alallaan maailman arvostetuimpia ja kysytyimpiä taiteilijoita, ja hänen panoksensa kuuluu monissa elokuvissa, kuten Juho Kuosmasen Hymyilevässä miehessä ja Sofia Coppolan Lumotuissa.

Palkinnollaan audiovisuaalisten taiteiden toimikunta haluaa nostaa esille Heikki Kossin ja foley-artistien merkitystä audiovisuaalisten taiteiden alalla. Foley-äänillä on ratkaiseva merkitys elokuvan äänimaailmalle osana tarinankerrontaa.

Heikki Kossi on ansioituneesti luonut elokuviin tunnelmaa, merkityksiä ja äänimaailmaa dialogin, musiikin ja kuvauksien aikana nauhoitettujen äänien rinnalle. Kossi on mestari luomaan pieniä, tarkkoja ja merkityksellisiä ääniä elokuviin, kuten vaatteen kahahduksen tai lattian narahduksen, jotka luovat katsojalle illuusion lähellä olevasta henkilöstä, vaikka hän olisi vielä näkymättömissä.

Undervisnings- och kulturministeriets pressmeddelanden den 8 december 2017

Mer information:

specialsakkunnig Sari Ilmola, sari.ilmola@taike.fi, tfn 0295 330 830.