Beviljat stipendium

Konstgrafiker Tapani Tammenpää får Österbottens konstpris

Österbottens konstkommission belönar konstgrafiker Tapani Tammenpää för hans mångsidiga och långa livsverk som konstnär. Tapani Tammenpää har varit verksam som konstgrafiker under sex decennier. Konstpriset 2018 är på 5 000 euro.
Publiceras

Konstkommissionen motiverar priset på följande sätt:

Konstgrafiker Tapani Tammenpää har kallats den österbottniska konstgrafikens ”Grand Old Man”.  I hela sitt liv har han varit en förespråkare för grafiken. Tammenpää framhåller den konstnärliga aspekten i framställningen av tryckplattan.

Tammenpää, född 1934 i Storkyro, drev tillsammans med sin fru Mary Dammens konstnärshus med ateljé 1979–2015. Till Dammens verksamhet hörde sommarutställningar och olika kurser med Tammenpää som lärare. Sedan 2016 har Tammenpää tillsammans med sin son, grafiker Juha Tammenpää, drivit studio och galleri Printmakers i Vasa.

Tapani Tammenpää har under 40 år haft inemot 40 utställningar. Han har varit medlem i Finlands Konstgrafiker sedan 1970-talet och är en av grundarna av Vasa konstgrafiker rf. Konstgrafikern har sagt: ”Grafiken är inte bara min passion, utan också min livsstil. Man blir aldrig fullärd inom den.”

Österbottens konstkommission är Centret för konstfrämjandes expertorgan som fattar beslut om stipendier och konstpriser i sin region. Konstpriset utdelas årligen till en meriterad konstnär, förening eller annat samfund inom konstområdet i regionen. Priset är ett erkännande för meriterat och framstående arbete under året. Det kan även beviljas för långvarigt och meriterat livsverk eller verksamhet. Priset betalas ur Veikkaus vinstmedel.

Närmare information: Ulla Lassila, specialsakkunnig, ulla.lassila@taike.fi, 0295 330 860.