Beviljat stipendium

Statspriset i barnkultur går till dockteaterkonstnär Aapo Repo

Centret för konstfrämjande har beviljat statspriset i barnkultur till dockteaterkonstnären Aapo Repo. Priset är på 30 000 euro. Undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen överräckte priset måndagen 19 november.
Publiceras

Dockteaterkonstnären, skådespelaren Aapo Repo (f. 1977) är en internationell yrkeskonstnär som har sin bas i S:t Michel. Repo grundade 2007 sin egen enmansdockteater Reaktori. Repo utvecklar idéer till föreställningar, skriver manus, regisserar, gör scenografin, bygger rekvisitan med ljus och ljud, och spelar och leker i sina föreställningar. Aapo Repo behärskar också konsten att tillverka bunrakudockor.

Repo kan skapa hela konkreta världar av papper. I hans sällskap kan barn och också lite äldre resa från en skattö till en trollprinsessas värld, igelkottens vinter inte att förglömma. Repos lekvärldar är trygga även för de allra minsta i publiken.

Aapo Repos skapande värld blev internationell när han 2014 gick med i den dansk-irländska gruppen Teater Refleksion. Gruppen har turnerat med sina föreställningar på nästan alla kontinenter, senast i USA.

Aapo Repo har arbetat för dockteater inom Finlands UNIMA-förening, först som styrelsemedlem och sedan 2015 som ordförande.

Direktör Paula Tuovinen vid Centret för konstfrämjande vill i år framhålla genomslagskraften för barnkulturens statspris och prisets sporrande betydelse för mottagaren genom att det bara delas ut ett pris.

Statspriset i barnkultur beviljas av Centret för konstfrämjande som ett erkännande för barnkulturarbete under de tre senaste åren. Priset kan också ges till en konstnär för att uppmärksamma dennas långvariga och meritfyllda arbete för barnkultur. Priset betalas ur Veikkaus vinstmedel.

Närmare information: Ulla Lassila, Centret för konstfrämjande, specialsakkunnig, ulla.lassila@taike.fi, 0295 330 860.