Artikkeli

"Olisi syytä keskustella siitä, missä taloudellisissa olosuhteissa näytelmäkirjailijat Suomessa työskentelevät" – haastattelussa taiteen valtionpalkinnon saaneen Q-teatterin Antti Hietala ja Juho Mantere

Teattereiden tulisi palkata enemmän kotikirjailijoita, sanoo Q-teatterin entinen taiteellinen johtaja Antti Hietala. Q-teatteri sai vuoden 2022 esittävien taiteiden valtionpalkinnon. Kysymyksiin vastasivat Antti Hietala ja Q-teatterin taiteellisena johtajana vuoden 2023 alussa aloittanut Juho Mantere.
Q-teatterin Antti Hietala ja Juho Mantere.
Q-teatterin entinen taiteellinen johtaja Antti Hietala (kuvassa vas.) ja vuoden 2023 alussa taiteellisena johtajana aloittanut Juho Mantere ottivat taiteen valtionpalkinnon vastaan Helsingissä 13.12.2022. Kuva: Vilhelm Sjöström

Millainen merkitys taiteen valtionpalkinnon saamisella on teille?

Antti: Olen työskennellyt pitkään Q-teatterissa teatterinjohtajana, mutta myös näytelmäkirjailijana ja ohjaajana. Kotimaisten kantaesitysten saattaminen näyttämölle on ollut minulle erityisen tärkeää. Tästä syystä tuntui hienolta, että juuri se oli keskeistä palkitsemisen perusteissa.

Juho: Q-teatteri on perustamisestaan asti tehnyt rohkeaa ja omaleimaista teatteritaidetta. Se ei ole jämähtänyt homehtuneeksi instituutioksi, vaan on kyennyt uudistamaan itseään sekä ottamaan jatkuvasti taiteellisia riskejä. On hienoa, että tämän työn arvo tunnustetaan valtionpalkinnon muodossa.

Mikä saa teidät tekemään taidetta?

Antti: En osaa muutakaan. Osaanko tätäkään jääköön muiden arvioitavaksi.

Juho: Taiteilijuus on kutsumustyö. Minulla on pikkupojasta asti ollut olo, että minun on pakko tehdä taidetta. Odotan jännityksellä, huomaanko tuon tunteen joskus kadonneen.

Anna-Sofia Tuominen puhuu mikorofoniin. Taustalla seisoo Tommi Korpela.
Q-teatterin Anna-Sofia Tuominen ja Tommi Korpela esiintyivät taiteen valtionpalkintojen jakotilaisuudessa. Kuva: Vilhelm Sjöström

Minkä koette merkittävimpänä haasteena taiteilijuudessa?

Antti: Aihevalinnan. Ehkä juuri tästä syystä olen antanut sattumalle suuren tilan kirjoittaessani uusinta näytelmääni.

Juho: Omalla kohdallani taiteilijuus on varsin maanisdepressiivistä. Silloin, kun hommat sujuvat, tuntuu, että mikään ei voi minua pysäyttää. Vastaavasti epätoivon syöverit ovat lamaannuttavia ja totaalisia. Tämä kaikki on yhtä aikaa sekä totta että naurettavaa.

Millaisilla keinoilla edistäisitte taiteen asemaa yhteiskunnassa?

Antti: En osaa vastata muiden kuin näytelmäkirjailijoiden puolesta. Koko suomalainen teatteri rakentuu pääosin kotimaisen näytelmäkirjallisuuden ja näytelmäkirjailijoiden varaan. Tämän tulisi näkyä esimerkiksi kotikirjailijoiden palkkaamisena, kuten Emmy Karhu on ehdottanut. Olisi myös syytä keskustella siitä, missä taloudellisissa olosuhteissa näytelmäkirjailijat Suomessa työskentelevät.

Juho: Minulle paras tapa ottaa tähän kantaa on pyrkiä tekemään mahdollisimman väkeviä töitä.

Lue esittävien taiteiden valtionpalkinnon palkintoperusteet tästä.

Julkaisemme Taiken verkkosivuilla juttusarjan, jossa haastatellaan vuoden 2022 taiteen valtionpalkinnon saajia. He pohtivat haastatteluissa taiteilijuuttaan ja taiteen asemaa yhteiskunnassa.