Nyhet

Aktörer inom barnkultur belönades – specialpris till kören Hymyreput

Statsprisen beviljades till Elina Warsta, grafisk designer och illustratör samt till filmevenemanget DOKKINO. Undervisnings- och kulturminister Sanni Grahn-Laasonen delade ut prisen torsdagen den 17 november i Helsingfors.

Statsprisen i barnkultur beviljas av Centret för konstfrämjande som erkänsla för förtjänstfullt arbete inom barnkultur som slutförts under de tre senaste åren. Bägge pristagare fick 15 000 euro. Prisen beviljas ur tipsmedel.

Ett specialpris för temaåret #taideonlasten (konsten är barnens) delades också ut av Centret för konstfrämjande. Det var kören för utvecklingsstörda Hymyreput som fick priset. Kören verkar i Uleåborg. Priset på 5000 euro delades ut av beskyddaren av temaåret #taideonlasten, barnombudsmannen Tuomas Kurttila.

Prismotiveringar för statspriset för barnkultur (på finska):

Elina Warsta on Kokkolassa asuva kuvittaja ja graafinen suunnittelija, jonka kuvitukset ovat teknisesti virtuoosimaisia ja värimaailmoiltaan kiehtovia. Hänen poikkeuksellinen omistautuneisuutensa ja eläytymiskykynsä näkyvät kuvamaailman monipuolisuudessa. Warsta on tehnyt viime vuosina yhteistyötä lukuisten lastenkirjailijoiden kanssa. Warstan kuvittamia kirjoja on ollut niin Finlandia Junior -ehdokkaana kuin Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjapalkintoehdokkaanakin.

DOKKINOSTA on 15 vuoden pitkäjänteisellä työllä tullut Euroopan suurin lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtuma. Docpointin suojissa toimiva DOKKINO ulottuu tänäkin vuonna 18 paikkakunnalle ja tavoittaa lähes 17 000 nuorta. DOKKINOSSA on omat elokuvasarjansa ala- ja yläkouluikäisille. Dokumenttielokuvien kautta lapset ja nuoret pääsevät kokemaan muita maailmoja ja oppivat sitä kautta ymmärtämään kulttuurien moninaisuutta. DOKKINON toimivaa mallia mediakasvattajana on viety muuallekin Eurooppaan.

Bild borttagen.

Det andra statspriset i barnkultur gick till DOKKINO som visar dokumentärfilmer för tusentals barn och unga på olika håll i Finland. Bild: Saara Rahkamaa

Prismotiveringar för specialpriset för temaåret #taideonlasten (på finska):

Valinnan tehneen lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan perustelut: ”Kulttuuri on kaikille. Hymyreput kertovat meille jokaisen ihmisen tarpeesta ja kyvystä kulttuuriin ja sen ilmaisuun. Jokainen lapsi on luova ja lahjakas. Meidän aikuisten ja yhteiskunnan on pidettävä huoli, että kynnyksiä kulttuuriin ei ole. Pienen kansakunnan voima on aina lapsen sydämessä, joka hehkuu ilmaisun ja vuorovaikutuksen iloa sekä onnistumisen elämystä, joskus jännitystäkin. Ja kun katsotte ja kuuntelette Hymyreppuja, me huomaamme, että lapsena koettu kantaa läpi koko ihmisen elämän.”

Hymyreput-kuoro levittää positiivisessa valossa sanomaa yhdenvertaisuudesta ja erityisyydestä. Kuoro on esiintynyt mm. Ilmakitaransoiton maailmanmestaruuskisoissa, Oulun kaupunginteatterissa ja PMMP:n musiikkivideolla. Kuorolaiset tuovat esiin kehitysvammaisten nuorten taidetta ja tekevät samalla näkyväksi kulttuurin moninaisuuden.

Kuoroa johtavat Mari ja Timo Rautio, jotka ovat sekä sosiaalialan että musiikin ammattilaisia. Kuorossa on mukana noin 20 nuorta, ja ryhmä on ollut nyt kasassa kuusi vuotta. Monet kuorolaisista ovat olleet mukana alusta saakka, ja ryhmästä on tullut suuri osa heidän elämäänsä ja identiteettiään. Kuorossa oleminen on tukenut heidän kasvuaan ja he ovat yhdessä varttuneet nuoriksi aikuisiksi.

Merkittävää Hymyreput-kuoron toiminnassa on se, mitä he saavat aikaiseksi esiintyessään muille lapsille ja nuorille. Kuorossa kehitysvammaisilla nuorilla on mahdollisuus harrastaa musiikkia pääosin ilman huoltajia tai avustajia ja saada samalla itsenäistymisen kokemuksia.

Mer information:

Esa Rantanen, chef för konststöd, Centret för konstfrämjande, tfn 0295 330 720

Undervisnings- och kulturministeriets pressmeddelanden 17 november 2016

Bilder finns efter prisutdelningstillfället på UKM:s Flickr-konto: www.flickr.com/photos/okmfi