Nyhet

Anu Miettinen har börjat som länskonstnär i Nyland

Centret för konstfrämjandes (Taike) nya länskonstnär främjar miljökonst i Nyland. Miettinens treåriga verksamhetsperiod inleddes i början av 2015. 

 

”De senaste tiderna har Taike satsat på att konstanskaffningarna redan i ett tidigt skede tas med i planeringen av byggnader och miljön. Med länskonstnärens arbetsinsats vill vi påverka att det skapas samarbetsstrukturer inom byggnads- och konstbranschen i Nyland. Vårt mål är också att öka ekologisk jordkonst och miljökonst i ledbyggande”, konstaterar Taikes direktör Minna Sirnö.

 

Anu Miettinen examinerades till konstmålare från Fria Konstskolan 1998 och till YH bildkonstnär från Lahden Taideinstituutti 2013. Dessutom studerar hon samhällspolitik och miljöpolitik vid Helsingfors universitets statsvetenskapliga fakultet samt u-landsstudier och estetik som biämnen. Miettinen har arbetat som multidisciplinär bildkonstnär sedan 1998 och utöver det också inom olika branscher i undervisnings-, kontors- och projektarbeten. De sista tio åren har Miettinen aktivt verkat som konstnär, producent och koordinator i miljökonstevenemang i Helsingfors och har därmed ökat synligheten av miljökonst.

 

Centret för konstfrämjandes (Taike) länskonstnärers uppgifter kan vara regionala, gemensamma för regionerna eller riksomfattande. Länskonstnärernas arbete finansieras ur tipsvinstmedel. År 2015 har Taike 40 länskonstnärer runtom i landet. Anu Miettinens treårsperiod inleddes i mitten av februari och hon kommer att samarbeta med Taikes övriga länskonstnärer. Uppgiften söktes av 15 personer.

 

Ytterligare information

Tiina Kuoppa

planeringschef

Centret för konstfrämjande, Helsingfors huvudbyrå 

tfn 0295 330 801

[email protected]

 

Eva-Maria Hakola

utvecklingschef

Centret för konstfrämjande

tfn 0295 330 702

[email protected]