Nyhet

Centret för konstfrämjande förstärker genomslagskraften av länskonstnärernas arbete

Centret för konstfrämjande (Taike) har dragit riktlinjer för länskonstnärernas kommande uppgiftsfält. Uppgifterna kan ha genomslagskraft på landsomfattande nivå, vara gemensamma för regionerna eller anknyta till en region. Nästa år har Taike 42 länskonstnärer i likhet med det här året. Tio nya uppgifter lediganslås.

Taikes visstidsanställda länskonstnärer arbetar inom uppgifter för konstfrämjande på olika håll i landet. ”Målet är att vi år 2015 skulle ha minst sju länskonstnärer som förverkligar landsomfattande projekt. Till projekt mellan regioner reserverar vi högst 15 och till regionala projekt högst 27 årsverken”, säger direktör Minna Sirnö.

”Med de landsomfattande projekten söker vi en bredare genomslagskraft. Samtidigt vill vi förstärka konstfrämjande som pågår på gräsrotsnivån”, förklarar Sirnö den tredelade helheten.

Centret för konstfrämjande väljer länskonstnären som förverkligar projektet till en bestämd period på tre år.

”Nästa års projektförslag som lyftes fram kom från regionernas behov. Våra regionala byråer gav sina förslag och hörde de regionala konstkommissionerna i processen”, konstaterar Sirnö.

”De landsomfattande projekten förverkligar de strategiska objektiv som vi har förbundit oss till i vårt resultatavtal med ministeriet.”

Projekt som leds av länskonstnärerna utvecklar konstnärernas förutsättningar för inkomst och sysselsättning. Med projekten främjar man även förverkligandet av grundrättigheterna gällande konst och kultur och tillgängligheten. Avsikten är också att främja konstens mångfald och dialoger mellan kulturer samt internationalisering. En ny öppning i det här avseendet är nästa års utvecklingssamarbete.

Dessutom förbinder sig centret till att främja barnkultur, kulturens välfärdsinverkan och procentprincipen samt att göra unga delaktiga med konstens medel.

”Länskonstnärerna representerar ungefär hälften av vår personal. Deras uppgift är att förstärka de tysta signalerna på konstfältet och även att lyfta fram fenomen från marginalen. Deras arbete är fältarbete på ett helt annat sätt än det arbete ämbetsverkets tjänstemän utför. Det egna konstnärliga arbetet måste man dock avstå från för perioden som länskonstnär”, påminner Sirnö.

Länskonstnärerna enligt region

Ytterligare information:
utvecklingschef Eva-Maria Hakola, [email protected], tfn 0295 330 702
och
direktör Minna Sirnö, [email protected]