Nyhet

Centret för konstfrämjande slog fast sina strategiska mål för åren 2015–20

Ämbetsverket satsar på expertis och service. Målet är ledande expertis inom konst- och konstnärspolitik samt service som utgår från konstnärernas och konstfältets behov.

Centret för konstfrämjande (Taike) främjar professionella konstnärers sysselsättning och inkomst. För att uppfylla dessa mål engagerar sig Taike aktivt i sektoröverskridande samarbete.

Taike utvecklar det direkta konstnärsstödet så att det svarar på konstnärernas och det fria fältets behov. Målet är ett stöd som identifierar vad högklassig och mångfaldig konst behöver.

Med Taikes stipendier och bidrag möjliggörs professionellt konstskapande. ”Vi anser att det är viktigt att samarbetet inom konstfrämjande omfattar hela den offentliga förvaltningen. I samarbetet strävar vi efter att etablera grundförutsättningarna för professionellt utövande konstnärer. Detta innebär bland annat ett socialskydds- och pensionssystem för konstnärer som fungerar på ett bättre sätt än det nuvarande”, konstaterar Taikes direkör Minna Sirnö.

”Strategin är ett verktyg som hjälper oss att rikta våra resurser till ärenden vi ser som väsentliga. Konstfrämjande är ett omfattande begrepp som rymmer ett brett spektrum. För att vara effektiva och inflytelserika är vi trots allt tvungna att välja och strategin ger ramarna för våra val. Vi koncentrerar oss på vårt kärnkunnande som konstens finansiär och expert”, fortsätter Sirnö.

I strategin definieras också de värden som styr Taikes verksamhet och dess förhållande till konstvärlden och samhället överlag. Centrala värden är expertis, öppenhet och uppskattning.

En grupp på cirka 400 experter var med och beredde strategin.

Taike delar årligen ut 36 miljoner euro som stipendier och bidrag. Av detta utgör tipsvinstmedel två tredjedelar.

Taikes strategi 201520

Ytterligare information: direktör Minna Sirnö, Centret för konstfrämjande, tfn 0295 330 719, [email protected]