Nyhet

Finlands första länskonstnär i outsiderkonst inledde arbetet

Etnomusikolog, FM Esa Vienamo har valts till länskonstnär i outsiderkonst. I sitt arbete ska länskonstnären i outsiderkonst främja outsiderkonstnärers möjligheter att utöva sin konst, förstärka verksamhetens strukturer samt nå ut till konstnärer som marginaliserats.

Outsiderkonst avser främst konst som görs utanför den formellt utbildade konstvärlden. Former av outsiderkonst i Finland är specialkonst, så kallad ITE-konst samt konst gjord av personer i mentalvårdsrehabilitering. Länskonstnären ska förstärka ställningen för outsiderkonst, specialkonst och specialkonstnärer tillsammans med nationella och internationella aktörer. Centret för konstfrämjande har inte tidigare haft länskonstnärer inom outsiderkonst.

Esa Vienamo har lång erfarenhet av arbete på outsiderkonstens fält såväl i Finland som internationellt. Han har genomfört regionala projekt finansierade från regeringens spetsprojekt. Vienamo har omfattande nätverk och insikter i förändringarna inom social- och hälsovården samt på kommunfältet.

”Jag är intresserad av hur outsiderkonstnärer kan bli mer synliga i sin närmiljö eller i offentliga rum, också på överraskande platser. I bästa fall har konstnärer som behöver specialstöd en aktiv roll i att genomföra sitt eget konstnärskap, både när det gäller innehållet och ekonomiskt. Vi har redan bra exempel på det här”, säger Vienamo.

”Möjligheterna för personer som behöver specialstöd att göra konst professionellt varierar stort på olika håll i Finland. Det här är en brist som jag vill avhjälpa tillsammans med aktörer inom konst- och handikappsektorerna. Alla begåvande konstutövare förtjänar en möjlighet att visa sin talang, såväl i Finland som internationellt. En intressant nationell kampanj kunde ha som syfte att öka mängden konstaktiviteter inom arbets- och dagverksamheten för personer med utvecklingsstörning.”

Vienamo inledde sitt arbete vid Björneborgsbyrån 1 april 2019 och hans verksamhetsområde omfattar Satakunta och Nyland. Den femåriga tjänsten ingår i utvecklingsprogrammet för konstens välfärdsinverkan.

Närmare information:

Johanna Vuolasto
Specialsakkunnig
Centret för konstfrämjande, Kouvolabyrån
tfn 0295 330 870
[email protected]