Nyhet

Första konstrådet tillsatt

Kultur- och idrottsminister Paavo Arhinmäki har tillsatt konstrådets ordförande och medlemmar för verksamhetsperioden1.1.2013-31.8.2016. Ordförande för det nya konstrådet är rektor Tiina Rosenberg (Helsingfors). Normalt utser undervisnings- och kulturministeriet konstrådet för en period på tre år, men nu fortsätter konstrådet verksamhetsperiod undantagsvis ända fram till slutet av augusti 2016.

Övriga medlemmar är teater- och filmregissören Pauliina Feodoroff ( Ivalo), konstakademiker Eija-Liisa Ahtila (Helsingfors), musikern Jaakko Kuusisto (Lahtis), konstnären Heikki Marila (Turku), universitetslektorn Alfonso Padilla (Helsingfors), biträdande stadsdirektör Piia Rantala-Korhonen (Uleåborg), kostnadschefen Saara Tiuraniemi (Tavastehus) och författaren Antti Tuuri (Helsingfors).

Konstrådet besluter om de statliga konstkommissionernas ansvarsområden, namn och antal, samt utser medlemmarna i de statliga och de regionala konstkommissionerna för två år i taget.  Rådet kommer med förslag till fördelning av anslagen för konst till Centret för främjande av konst samt gör en framställning om titeln akademiker. Därutöver är rådet undervisnings- och kulturministeriets expertorgan i anslutning till konstpolitiska riktlinjer.

- Medlemmarna i konstrådet är personer som är insatta i konst och kultur. Medlemmarna bildar en grupp där såväl konstnärlig som övrig sakkunskap är mångsidigt representerad, säger kultur- och idrottsminister Paavo Arhinmäki. Vid valet av medlemmar har man också tagit i beaktande minoritetskulturer och kulturell mångfald.

- Konstrådet har en central roll för den finländska konstens utveckling. Det behövs mod för att stöda nytt, att stärka internationaliteten samt för att sörja för konstens frihet och verksamhetsförutsättningar.

Ytterligare information:
- specialmedarbetare Anne Moilanen,  tfn 050 347 8299
- kulturrådet Katri Santtila, tfn 0295 3 30285