Nyhet

Fotoutställningen Silminnäkijät (Ögonvittnen) i Österbotten

Den prisbelönta fotografen Meeri Koutaniemis fotografier visas i Österbotter under augusti och sebtember. Utsällning ambulerar i allmänna utrymmen i Vasa, Karleby, Lappo och Seinäjoki och har fritt inträde.

I utställningen Silminnäkijät (Ögonvittnen) finns de fotografier som Koutaniemi tagit för WWF Finland, från det exotiska Bhutan som sakteligen börjat öppna sig för övriga världen. Utställningen berättar om skogsvaktaren Sangay Penjor samt sju andra bhutanesers historier om sina möten med naturen. Samexistensen medför både värdefulla naturupplevelser och konflikter.

Fastän människorna på bilderna berättar om erfarenheter som de upplevt långt borta från Finland är problemen och glädjeämnena desamma. I Bhutan orsakar hjortar, apor, vildsvin och elefanter inkomstproblem för jordbrukarna genom att trampa ner och förstöra odlingar. Dessutom blir människor anfallna av tigrar och björnar.

En stor del av finländarna lever också fortfarande nära naturen men vår tolerans gentemot rovdjur varierar. Skulle vi finländare, precis som bhutaneserna, kunna hitta lösningar för att leva tillsammans med naturen?

Fotoutställningen SILMINNÄKIJÄT (Ögonvittnen) - Historier om mötet mellan människan och naturen i östra Himalaya har fritt inträde och den förverkligas i samarbete med Österbottens regionalbyrå vid Centret för konstfrämjande. Utställningen utgör en del av länskonstnären i fotokonst Jenni Latvas större helhet där fotografiet görs mera tillgängligt i människornas vardag. Samtidigt stärks fotokonstens fotfäste i vår region. Fotoutställningen stöds av utrikesministeriets utvecklingssamarbetsstöd

Utställningstider och -platser
Vasa Järnvägstationen ti 11.8. - sö 16.8.
Öppet må - fr  kl. 5.10-19.40 | lö kl. 5.10-18.15 | sö kl. 6.20-19.40

Karleby stadshus ti 18.8. - fr 28.8.
Öppet må - fr kl. 7-17

Vanha Paukku, Pyhälahden valokuvaamomuseo, Lappo ti 1.9. - sö 6.9. 
Öppet må - fr kl 11-19 | lö - sö kl. 11-15

Seinäjoki Art and Design Week, Torikeskus, Seinäjoki ti 8.9. - sö 13.9. 
Öppet må-lö kl. 8-21 | sö kl. 12-20

Tilläggsinformation:
Jenni Latva, länskonstnär i fotokonst
Centret för konstfrämjande, Österbottens regionalbyrå
puh. 029 5330 811
[email protected]