Nyhet

Fotoutställningen Vila blicken! startar sin runda från Vasa

Österbottens fotocentrum och Österbottens regionalbyrå vid Centret för konstfrämjande ordnar fotoutställningen Vila blicken!, som bjuder människor för att stanna upp och fokusera på fotografiet. På utställningen är mötet mellan fotot och dess åskådare unik och personlig.

I början av hösten bjöd vi in fotografer som bor eller är födda i Österbotten att delta i den gemensamma ambulerande utställningen. Till juryns stora glädje svarade flera professionella fotografer, hobbyfotografer och bildkonstnärer på inbjudan. Nivån på fotografierna var hög och i bilderna hade man koncentrerat sig på utställningens idé. I uttagningen till utställningen deltog 39 fotografer med sammanlagt 108 fotokonstverk. Av dem valdes 39 fotografier av 26 fotografer.

Valet var svårt. Bland bilderna saknades nästan helt och hållet bilder som var ställningstagande och humoristiska, men i regel var fotografierna tekniskt kvalitativa och genomtänkta. Flera av fotografierna hade en lugn och utåt granskande känsla som enligt juryn beskriver den samtida andan. I sina val strävade panelen efter att bygga upp tre olika helheter som diskuterar både sinsemellan och självständigt.

Tornen för Vila blicken!-utställningen är byggda av malaxboende snickaren Jason Munnelly. Tornen börjar sin utställningsturné i Vasa, där de visas i simhallens cafe, Skafferiet Ritz och huvudbiblioteket tills onsdag 2.12. Nästa år fortsätter utställningen via Karleby till Seinäjoki och sedan i maj till Österbottens fotocentrum i Lapua (Lappo). Fotocentret kan ställa fram utställningen och återvändenda den i andra kommuner i Österbotten, Syd-Österbotten och Mellarsta Österbotten.
 

Tilläggsinformation:
Jenni Latva
länskonstnär i fotokonst
tel. 029 5330 811
[email protected]

Pia Mouazan
vice ordförande Österbottens fotocentrum
tel. 044 7991 180
[email protected]