Nyhet

Konstkommissionernas kandidatuppställning har börjat

Centret för konstfrämjande ber om medlemskandidater till de statliga och regionala konstkommissionerna senast den 15 juni. På hösten utser konstrådet medlemmarna till den tvååriga verksamhetsperioden som inleds i början av nästa år.

Kandidater bes av cirka 240 aktörer som är viktiga med tanke på konsten och av cirka 600 aktörer som är viktiga med tanke på konstens regionala ställning. Det nya konstrådet som tillsätts av undervisnings- och kulturministeriet tar på hösten dessutom beslut om statens konstkommissioners antal, namn och medlemsantal samt de regionala konstkommissionernas medlemsantal. Det finns 13 regionala konstkommissioner.

Kommissionerna fattar beslut om kollegialt bedömda stipendier och pris som beviljas åt konstnärer, konstnärsgrupper och sammanslutningar. Årligen får Centret för konstfrämjande cirka 14 000 ansökningar, varav cirka två tredjedelar behandlas i statens konstkommissioner.

Kommissionsmedlemmen ska ha god konstnärlig sakkunskap. Konstrådet sörjer för att kommissionernas konstnärliga och övriga sakkunskap är mångsidig. Också språkliga och regionala aspekter beaktas. Samma person kan utses till ordförande för eller medlem av en kommission för högst två mandatperioder i följd och på nytt tidigast två år senare.

Taikes brev för att utse medlemskandidater till statens konstkommissioner (på finska)

Organisationer som bes av förslag till statens konstkommissioner (på finska)

Taikes brev för att utse medlemskandidater till regionala konstkommissioner (på finska)

Organisationer som bes av förslag till regionala konstkommissioner (på finska)

Ytterligare information: Centret för konstfrämjande, chef för konststöd Esa Rantanen, tfn 0295 330 720, [email protected]