Nyhet

Konstkommissionernas stöd åt konsten över 33 miljoner euro - de regionala konstkommissionernas stöd ökade

Konstkommissionerna stödde konstnärlig verksamhet med 33,6 miljoner euro år 2012. De statliga konstkommissionernas andel var 28,2 miljoner euro vilket innebär en ökning med en procent jämfört med föregående år. Ökningen av de regionala konstkommissionernas totala utdelade belopp var betydligt större. Även de regionala konstkommissionernas sökande och mottagare av stöd ökade i jämförelse med föregående år.

Sammanlagt 4183 sökande ansökte om stöd från de regionala konstkommissionerna, vilket är en femtedel mer än år 2011. Antalet beviljade stipendier och bidrag steg med 23 procent. Det beviljade stödbeloppet, sammantaget 5,4 miljoner euro, var 18 procent större än föregående år. Ökningstoppen var en följd av barnkulturens stipendier och bidrag, vilka för första gången beslöts av de regionala konstkommissionerna samt en ny stödform för verksamhet som främjar kulturens inflytande på hälsa och välfärd.

Antalet sökande från de statliga konstkommissionerna – drygt 6000 sökande – stannade på föregående års nivå men andelen nya sökande avtog från tidigare 1000 sökande till cirka 600 sökande.

Majoriteten av stödet från statens konstkommissioner och stipendienämnderna tilldelades litteraturen och bildkonsten i likhet med föregående år. Den största andelen stöd från de regionala konstkommissionerna erhölls av bildkonst och tonkonst.

Konstkommissionernas stipendie- och bidragsbeslut avgörs utifrån ansökningar. Förra året inkom totalt drygt 14 000 ansökningar och antalet enskilda sökande var närmare 9 000. Det förekom flest sökande och mottagare inom områdena för bildkonst och litteratur. Sammantaget 42 procent av sökande fick positivt stödbeslut men det förekom variationer mellan konstarter. Över 60 procent av litteraturens sökande erhöll stipendium emedan till exempel bland sökande inom bildkonst uppgick mottagarnas andel till endast cirka en tredjedel.

Andelen under 35-åriga som ansökt om och beviljats stöd från konstkommissionerna utgjordes av en fjärdedel. Medianåldern för de som sökt bidrag var 45 år och mottagarnas 46 år. Sökande med den lägsta medianåldern var representanter från cirkuskonst och danskonst och de äldsta sökande fanns inom litteratur. 53 procent som ansökte om stöd var kvinnor och av mottagare var andelen 51 procent. Det förekom flest kvinnliga sökande inom danskonst och minst inom tonkonst.

Drygt hälften av sökande och mottagare av stipendium och bidrag från statens konstkommissioner var hemmahörande i huvudstadsregionen. Med undantag för bildkonst, litteratur och cirkuskonst där andelen sökande från huvudstadsregionen var hälften eller mera. Utav sökande och mottagare från de regionala konstkommissionerna kom 64 procent från respektive regions centralort.

I likhet med året innan var andelen svenskspråkiga sökande och mottagare från statens konstkommissioner sex procent. Av andelen andra än svenska eller finska som modersmål var för sökande fyra procent och för mottagare tre procent. Även denna andel har hållit sig på exakt samma nivå som föregående år. Inom flera konstområden – till exempel bildkonst, mediekonst och tonkonst – är andelen för de som talar andra språk utöver finska och svenska den samma eller större än de svenskspråkigas andel.

De statliga och regionala konstkommissionerna samt de enskilda stipendienämnderna verkade från och med år 2013 som expertorgan för Centret för konstfrämjande. Organisationsförändringen medförde inga omställningar av stödformerna.

Taidetoimikuntien myöntämä tuki 2012 – Support granted by the Arts Councils

Stöd beviljade av konstkommissionerna 2012

Ytterligare information: Specialplanerare Paula Karhunen, p. 0295 330 705, [email protected]