Nyhet

Konstrådet föreslår sin egen avveckling och en förstärkning av Taike

Systemet för konstfrämjande i Finland har under de senaste femtio åren kunnat reagera tämligen adekvat på aktuella utmaningar. Inrättandet av Centret för konstfrämjande var ett viktigt och bra steg för att modernisera systemet, men arbetet är inte ännu slutfört.

Konstrådet vill nu införa ett bredare utvecklingsperspektiv på konstfrämjandet.

Konstrådet föreslår att konstrådet i sin nuvarande form avvecklas

Konstrådet ser tre framtida alternativ för sin verksamhet:

  1. Konstrådet leds av ministern och fungerar som ministeriets rådgivare under statsrådets mandatperiod.
  2. Konstrådet fungerar som direktion för Centret för konstfrämjande, som ändras till ett verkligt utvecklingscenter.
  3. En kombination av de två ovan nämnda.

Alla alternativ ger konstrådets sakkunskap ett bredare inflytande.

Konstrådet föreslår vidare att Centret för konstfrämjande förstärks

För att Centret för konstfrämjande bäst ska kunna fungera som verksamhetsområdets utvecklingscenter under styrning av undervisnings- och kulturministeriet, bör det förstärkas och alla system för konststöd inkluderas i dess verksamhet. För närvarande fokuserar Centret för konstfrämjandes uppdrag mest på stödsystem för enskilda konstnärer. Konstfältet utgör dock en helhet och därför är det motiverat att samtliga stödsystem styrs från samma plats.
 
Den kollegiala bedömningen, som spelar en central roll i det nuvarande systemet, och expertbedömningen kan arrangeras på ett bättre och mer ändamålsenligt sätt. I Finland har stödet för och utvärderingen av utbildning och vetenskap arrangerats på ett sätt som kan utgöra en modell för detta. Det viktigaste är att även i fortsättningen säkerställa en gedigen expertbedömning av aktörer och privata sammanslutningar inom konstarterna och använda nödvändiga metoder för kollegial bedömning.
 
Konstkommissionernas uppdrag påverkades väsentligt av att de olika konstarternas utvecklingsdimension avlägsnades. Konstkommissionernas nuvarande uppdrag handlar mestadels om att fördela stipendier och det är något som går att genomföra på ett flexiblare och mer ändamålsenligt sätt.
 
Ju större andel av konststödet placeras vid Centret för konstfrämjande, desto bättre kan det utföra sitt uppdrag. Det innebär att prioriteringar kan beaktas bättre och den nuvarande silofieringen undvikas. Målet är ett smidigare beslutsfattande.
 
I det övriga Norden och också i andra europeiska länder har konststödet genomförts på sådana sätt som kan fungera som modeller för ett nytt system i Finland.
 
Nödvändiga förändringar i lagstiftningen och organisationerna bör genomföras under mandatperioden för det nya konstrådet som inleder sin verksamhet i september.

Närmare information: Konstrådets ordförande Risto Ruohonen, tfn 050 556 7169 och vice ordförande Saara Tiuraniemi, tfn 0400 873 335.