Nyhet

Konstrådet påskyndar utveckling av kreativa branscher

Konstrådet utmanar tre ministerier att vidta konkreta åtgärder för att kreativa branscher kan göra en insats i Finlands ekonomi. Konstrådet anser att de åtgärder som ministerierna presenterar i arbetsgruppen Kreativa branscher är inte endast nödvändiga utan även brådskande.

”Arbetsgruppen lyckas med att kristallisera de kreativa branschernas utvecklingsbehov”, säger Konstrådets ordförande Risto Ruohonen. ”Också branschens problem har identifierats”, konstaterar Ruohonen. Rapporten grundar sig på arbete som gjorts av tidigare arbetsgrupper.

Arbetsgruppen som tillsatts av tre ministerier: undervisnings- och kulturministeriet, arbets- och näringsministeriet och social- och hälsovårdsministeriet, kartlagde faktorer som förhindrar utvecklingen av kreativa branscher. När man avskaffar hinder kan kreativa branscher få fart och göra Finlands ekonomiska struktur mer mångsidig.

”Med tanke på kreativa branscher är det viktigt att arbetsgruppens förslag genomförs med en så snabb tidtabell som möjligt”, säger Ruohonen. ”Samtidigt ska konstens grundfinansiering garanteras. Att försäkra konstnärers arbetsförutsättningar gynnar även kreativa branscher.”

Den 12.4.2017 överlämnade arbetsgruppen rapporten ”Den kreativa ekonomin och skapandet av immateriellt värde som spetsområden”:

http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/79725/Luova%20talous%20ja%20aineettomat%20arvot_FINAL.pdf?sequence=1.

Konstrådet är Centret för konstfrämjandes (Taike) och undervisnings- och kulturministeriets expertorgan i framtagning av konstpolitiska riktlinjer.

Ytterligare information:

Konstrådets ordförande Risto Ruohonen, kontakt kommunikationschef Eija Ristimäki, [email protected], tfn 0295 330 722.