Nyhet

Kulturell mångfald är den nya länskonstnärens inriktning i Österbotten

Kulturproducent Pia Mouazan med kandidatexamen i design har valts till länskonstnär för kulturell mångfald på Centret för konstfrämjandes (Taike) verksamhetsområde i Österbotten. Taike fäster på så sätt särskild uppmärksamhet vid olika minoritetsgruppers synlighet samt möjlighet att delta i produktion och framställning av konst och kultur. Länskonstnärsperioden är tre år.

”Centret för konstfrämjande vill uppmärksamma det kulturellt mångfaldiga samhället och behoven hos de olika minoritetsgrupperna. Förutom länskonstnären i Österbotten får Taike även en riksomfattande länskonstnär som specialiserar sig på kulturell mångfald i år", säger Minna Sirnö, chef för Centret för konstfrämjande.

Pia Mouazan (f. 1979 i Kortesjärvi) är bosatt i Vasa och fungerar som kulturproducent och professionell inom digital media. Mouazan har kandidatexamen i design med dokumentärfotografering som huvudämne från Haags kungliga bildkonstakademi i Nederländerna. Dessutom har hon studerat i USA och Belgien.

Mouazan har tidigare varit verksam inom kulturproduktion som bl.a. kultur- och kommunikationschef för Finlands Benelux-institut i Bryssel. Hon har dessutom förverkligat utställningsutbyten mellan olika föreningar i Finland och Belgien. Hon har även arbetat länge i Europaparlamentet. Mouazan återvände till Finland år 2013 och har sedan dess varit med och utvecklat bl.a. verksamheten vid Österbottens fotocentrum.

Tjänsten som länskonstnär för kulturell mångfald söktes av sammanlagt 34 personer. År 2016 har Taike 40 länskonstnärer vars uppgifter kan vara regionala, gemensamma för regionerna eller landsomfattande. Länskonstnärernas arbete finansieras med tipsvinstmedel.

 

Tilläggsuppgifter:

Antti Huntus, tel. 0295 330 810, [email protected]
Specialsakkunnig
Centret för konstfrämjande, Österbottens regionalbyrå

Minna Sirnö, [email protected]
Direktör
Centret för konstfrämjande